DEBATT

Rolness og Storhaugs mistro er ikke rasjonell, men destruktiv

Det er tillit, ikke mistillit, som er fornuftig.

MISTILLIT: Sosiolog Kjetil Rolness og forfatter Hege Storhaug bidrar til å fremme mistillit, skriver Christian Torseth.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
MISTILLIT: Sosiolog Kjetil Rolness og forfatter Hege Storhaug bidrar til å fremme mistillit, skriver Christian Torseth. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Tilliten som ligger til grunn for vårt samfunnssystem er under press. De som undergraver den med størst vigør er på ensidig jakt etter argumenter som underminerer tillit, og lever av å selge mistenksomhet og gruppetenkning. De har opparbeidet status, makt og penger på å angripe grupper som mangler alt dette.

Gruppene som angripes kan være f.eks. asylsøkere (Kjetil Rolness), uføre (diverse Frp-ere), eller muslimer (Hege Storhaug).

Kritikerne oppfattes av mange som årvåkne og fornuftsdrevede med sine mantra om at «det må være lov å spørre», «vi må ikke være naive» og «følelser står i veien for klarsyn» – men mistillit er også en følelse – en svært destruktiv en. Fjordman ser garantert seg selv som en del av immunforsvaret i samfunnet. Men et immunforsvar kan bli overaktivt, og da begynner det å angripe kroppens naturlige funksjoner. En av disse funksjonene er tillit.

Det er banalt å påpeke at misbruk av tillit vil forekomme der mennesker er involvert, og det er et problem hvis vi organiserer samfunnet som om flertallet er løgnere. Ta for eksempel flyktninger. Vi har et godt utviklet byråkrati som jobber med å avsløre ubegrunnede asylsøknader. Systemet fungerer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer