Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rølp til topps

Mandagsklubben ny-debuterte i januar i år med et helslaktet show som ytterst få fikk med seg likevel. Da rulleteksten til slutt reddet de tre programlederne, mumlet Silje Stang i noe hun trodde var en avslått mikrofon: «Det kan jo bare gå bedre.»

Silje hadde helt rett. Det utskjelte rølpeprogrammet er av Dagbladets lesere utropt til Årets TV-program, og det trehodede programledertrollet Silje, Thomas og Nils Ole ble også Årets TV-fjes. I begge kategorier vant de overlegent foran Arne Hjeltnes og Gutta på tur.

- Dette er Thomas sin historie. Det er han som er askeladden i dette eventyret, sier Nils Ole Oftebro.

Askeladd Giertsen har i løpet av 1998 vokst i anseelse fra å være en «uviktig og uvittig post-pubertal blødmemaker» til å bli «snakke-tvs aller største håp» - og Norges sjette mest sexy mann - ifølge Det Nye.

Dette er Thomas sin historie. Det var han og kompisen Bjarte Hjelmeland som, sammen med Kari Giæver Pedersen, var Mandagsklubbens originalbesetning i de famøse og skandaløse pionérshowene høsten 1996. Her er historien om hvordan et jazzballett-talent fra Ullern ble Norges yndlings-moroklump, men også om hvordan en av Norges mest respekterte seriøse skuespillere satte troverdigheten sin på spill, og en grå radiomus med ønske om å bli mørk og mystisk ble hyllet som en blond, rappkjefta tante Sofie.

«LYKKES DU MED RAMMENDE SATIRE

og bitende ironi, er ingenting bedre. Faren for å gå på snørra er samtidig overhengende. Og i «Mandagsklubben» ligger de nærmest og plasker i gjørma,» skrev Dagbladets anmelder etter første show i 1996. Kveldens gjest var Nils Ole Oftebro.

- Jeg husker bare at jeg følte meg helt malplassert, og at jeg ble provosert og syntes det var altfor lettbeint, betror Oftebro Dagbladet.

Ni programmer seinere ble programmet tatt av lufta. Da hadde begeret rent over for daværende TVNorge-sjef Jan Steinmann og info-sjef Lasse Gimnes. Først hadde Bjarte Hjelmeland pissa, eller latt som han pissa, på en utgave av Se og Hør. Deretter hadde Thomas, Bjarte og Kari raljert over TVNorges dårlige økonomi. Samtalen penset etter hvert inn på det som skulle bli nådestøtet for rølpeklubben: nemlig at TVNorge-sjef Jan Steinmann var feit, og at kroppen hans slett ikke bar preg av at kanalen var i vanskelige tider.

Ledelsen i TVNorge bestemte seg for å ta programmet av plakaten med umiddelbar virkning. Programlederne fikk nyheten om sin avskjedigelse gjennom pressen.

- Kanalene har for mye sendetid å fylle. Det er litt for enkelt å bli programleder på TV nå for tida. Det er nok en stor fordel at disse folkene nå blir arbeidsledige en stund, sa Se og Hør-redaktør Odd J. Nelvik den gangen.

To år seinere blir sirkelen sluttet på ironisk vis når Se og Hør-boss Knut Haavik er gjest på 1998-sesongens siste program, og etterpå hyller programmet:

- Mandagsklubben har svingt seg opp av samme grunn som Se og Hør gjorde det - ved selvironi og ved å spre latter og glede, sa Haavik.

OG LATTER OG GLEDE BLE DET MYE AV

i året som gikk - spesielt for TVNorge. Mandagsklubben ble i løpet av høsten det store flaggskipet til tv-kanalen, med ny seerrekord for hver uke. Sesongens siste program - det med Haavik - ble sett av 344000 nordmenn. Det lille, utskjelte rølpeshowet var blitt en publikumssuksess.

TVNorge hadde våget og vunnet. I januar i år hadde de bestemt seg for å satse på Thomas Giertsen igjen. De hadde overtalt Nils Ole Oftebro til å ta permisjon fra Nationaltheateret, og koblet inn P4-jenta Silje Stang til å holde styr på gutta i en nylansering av Mandagsklubben. 19. januar var det premiere, og dagen etter kom dommen: «Blåmandag for rølpetrioen» (Aftenposten) og «Impotent affære» (VG). Dagbladets anmelder mente det var «Greit nok harry-tv». Og publikum var totalt uinteressert i de tre som satt og slarvet, rølpa og lo nærmest for seg selv på Victoria Teater. Etter noen få programmer trakk VG seg som sponsor, fordi avisas administererende direktør Aslak Ona tilfeldigvis sveipet innom programmet og oppdaget at han satt som sponsor av et lavmåls rølpeprogram. Fiaskoen var et faktum.

- ET LITE MIRAKEL SKJEDDE.

Det virker nesten som et eventyr - og så hendte det så raskt, sier Nils Ole Oftebro.

I løpet av noen korte høstmåneder eksploderte det. De første anmeldelsene etter sesongstart antydet at noe var i ferd med å skje. «Mandagsklubben er for alvor i ferd med å feste grepet på tv-titterne,» skrev Aftenposten i september, og etter dette raste det på med lovprisinger av Thomas, Silje og Nils Ole, og TVNorges seerbarometer ble sprengt av den voldsomme seeroppslutningen. Hvert program satte ny seerrekord. Mandagsklubben var på alles lepper. Det ble opprettet egne tirsdagsklubber som diskuterte gårsdagens show. Og nå har seerne kåret dem til Årets TV-fjes, og Årets TV-program.

- Vanvittig morsomt at et gammalt tryne som meg blir kåret til årets TV-fjes, ler Nils Ole Oftebro. - Første gang jeg var på TV, var i 1969. Nå har jeg blitt så gammal at jeg er drittlei mitt eget tryne, så det er flott at noen andre setter pris på det.

Forgjeves prøver Dagbladet å komme i kontakt med Thomas Giertsen for å overbringe nyheten, men Norges nye wonderboy er utenfor rekkevidde på Florida-øya Key West. Silje Stang får nyheten like før hun skal på lufta på P4.

- Wow! Det var jo fantastisk. Men det skulle jo bare mangle, så mange ganger som jeg ringte inn og stemte, sier Stang.

Suksess-trekløveret har skrevet kontrakt på 15 nye show som skal gå i vår. Etter dette er det definitivt slutt.

- Det er viktig å slutte på opptur, sier Oftebro.

Se side 44, del 1 for hele resultatlista av avstemningen om årets TV-navn. Stemmegivere som vant bag, engangskamera, t-skjorte og cap: Svein Overholt, Andreas Lervik og Laila Irene Olsen.

Disse vant ryggsekk: Egil Sandbjør, Kristen Amundsen, Harald Lømo, Marianne Laugstøl, Arild Johnsen, Frank Johansen, Patrick Møller Johansen, Stian Botn Olsen, Nina Cecilie Lindeland, Geir Olsen, Britt Eva Helgdal, Bente Krogfoss, Maya Grydeland, Trond Haukås, Per Harald Modig, Markus Lundmark og Trond Hovland Olsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling