Rølpe-gutter

Åtte såkalte standupere skal Norge rundt på sommerturné med ølboksene sine. I går hadde de fire første Oslo-premiere. Det ble det guttefest på rølperommet med masse drikking, sex, banning og mobbing. Også historier om moder'n, da, selvfølgelig.

Baste Bolstad, Jonas Rønning, Øyvind Love og Trond Hanssen spratt opp på Victoria i går som komikere. Det har de ingen scenefaglige forutsetninger for, men de har jo masse humør, hverandre og en menighet.

De to første har i hvert fall fantasi bak sine hverdagsobservasjoner, til og med tilløp til underfundighet. Bolstads eget domene er den lille bygda på Vestlandet, den er han alene om, i hvert fall i dette selskapet, og mange av historiene flyter på en lattermild selvironi.

Dvelende

Den deler han for øvrig med Jonas Rønning som i tillegg har rutine som bærer. Også når han ikke leker med megafonen sin.

Nå har gutta det tydeligvis kjempeherlig selv, så herlig at de ikke bare forklarer, men dveler lenge når de kommer til poenget, slik at det lissom skal ble enda mer å le av. Oppspilte legger de i vei med historier om negrer, pakistanere, tiggere, kårni campingfolk, teite kjendiser, moder'n i tredjegir fra Tønsberg til Oslo, og andre håpløse fenomener som er velkjente for alle glade gutter.

Privat

Høydepunktene for flere av dem er private anekdoter som aldri tar av. Øyvind Lovens parodi på Oslo-snobb har vært gjort sånn omtrent totusentrehundre ganger før. Enda prøver han seg med de samme klisjeene som publikum lo av på Chat Noir for 40 når siden, og har stor glede av dem selv.

Innimellom er det moro, innimellom er det noe originalt og fantasifullt, men hvorfor er oppstemte standupere så feige? Er det så farlig å bevege seg utenfor gutterommet? Hvorfor tar de ikke opp jakta på makta? Da hadde dette blitt farlig morsomt, og ikke en flau fest for gutta boys.

KOMIKERE: Øverst f.v. Øvind Loven og Jonas Rønning. Nederst Baste Bolstad og Trond Hanssen.