Rolv Wesenlund bisatt i Frogner kirke i dag

Familie og venner tok avskjed med skuespilleren.

OSLO / FROGNER KIRKE (Dagbladet): 18. august døde skuespiller og komiker Rolv Wesenlund. 76 år gammel sovnet han inn etter lengre tids sykeleie.

I dag ble den folkekjære skuespilleren bisatt i Frogner kirke. Han begraves på statens regning, og statsminister Jens Stoltenberg holdt også en tale i kirka. Også Oslo-ordfører Fabian Stang bidra med en tale.

En rekke kjente kulturprofiler var til stede for å ta en siste avskjed med Wesenlund. Blant andre kulturminister Hadia Tajik og kronprins Haakon. Også Elsa Lystad, Guri Schanke, Fredrik Skavlan og Jonas Gahr Støre var blant de oppmøtte i Frogner kirke i dag.

- Fleksnes-melodi Familien har den siste uka holdt kortene tett til brystet om hvordan bisettelsen vil bli, men etter det Dagbladet erfarer, skal dagens bisettelse ligge nært opptil de ønskene Wesenlund selv skisserte i boka «Livet er ikke bare en lek, det er også en dans på roser» fra 1982.

SISTE AVSKJED:  Her bæres  Rolv Wesenlunds båre ut etter bisettes i Frogner kirke i Oslo i dag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SISTE AVSKJED: Her bæres Rolv Wesenlunds båre ut etter bisettes i Frogner kirke i Oslo i dag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Bisettelsen startet klokka 13.00. Etter at kirkeklokkene hadde ringt, ble det spilt lystig musikk i en medley.

Det var musikk fra «Fleksnes» som ble spilt av. Marve Fleksnes er en av Wesenlunds mest kjente karakterer, og for mange er Wesenlund nærmest synonymt med Fleksnes.

- Kjære Ruth, Sissel og kjære dere andre i den nærmeste familien. Skulle vi samle i en tett kirke hvem som er berørt av Wesenlunds ferd gjennom livet, ville det utgjøre et utellbart folkehav, sa presten.

Den første sangen, var det Wesenlund selv som hadde valgt.

- Han var en av de største personlighetene. Han var karakterskuespiller. Han var nyskapende, sa presten videre.

- Han var human, hensynsfull, leverte poengterte petiter, klartenkte kåserier og fengende foredrag. Var aldri vulgær, aldri ondsinnet, fortsatte han.

- Kona Ruth ved siden av Presten fortalte at hjemmet var ankefestet til Rolv Wesenlund. Han fortalte at Wesenlund var svekket under sin siste tid, og at han døde på Madserud-hjemmet etter at han de siste årene hadde vært syk.

- Han sovnet inn med sin kjære Ruth ved sin side, sa presten.

Statsminister Jens Stoltenberg var en av talerne i kirka i dag, og fortalte om Wesenlunds mange sider.

- Norge har fostret mange ruvende kunstnere, men bare én Rolv Wesenlund, sa Stoltenberg.

Den neste til å si noen ord var Oslo-ordfører Fabian Stang, som først henvendte seg til Wesenlund-familien.

- Takk til dere som delte Rolv Wesenlund med oss, men dere hadde egentlig ikke noe valg, fordi vi var jo helt gærne etter'n, sa Stang.

- Din Ruth Sanger og skuespiller Sven-Bertil Taube har spilt sammen med Wesenlund tidligere, og var i dag i Frogner kirke under bisettelsen.

Sven-Bertil Taube låten sang også låten «Sov på min arm» av Evert Taube.

Kirka var full av blomster, og på den hvite kisten lå en blomsterkrans med lyse og blå blomster. Teksten på bårebuketten var følgende:

«Hvil i fred. Din Ruth»

Etter Taubes sang, sang salen deretter «Herre gud, ditt dyre navn og ære».

BISATT I DAG:  Rolv Wesenlund er torsdag blitt bisatt fra Frogner kirke. POOL Foto: Erlend Aas / NTB scanpix POOL
BISATT I DAG: Rolv Wesenlund er torsdag blitt bisatt fra Frogner kirke. POOL Foto: Erlend Aas / NTB scanpix POOL Vis mer

- Vi sier adjø til en livgivende artist, som aldri bannet på scenen, sa presten og fortsatte:

- Det handler om kjærlighet og et dypt løfte til min mor, Mary Elvira. Det løftet han ga til sin mor, er at det sterkeste uttrykket han la i munnen til Marve Fleksnes «Å du hellige jul». Noen år senere la han til at da var Marve virkelig sint.

Presten fortalte også om både moren og Wesenlunds tro.

- DIN RUTH:  På bårebuketten er teksten «Hvil i fred. Din Ruth».
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix POOL
- DIN RUTH: På bårebuketten er teksten «Hvil i fred. Din Ruth». Foto: Erlend Aas / NTB scanpix POOL Vis mer

La oss nå be herrens bønn, slik Rolv lærte å be den, sier presten og framsa «Fader vår». Menigheten reiste seg opp mens de sang «Deilig er jorden».

Kronprins Haakon og Jens Stoltenberg fulgte rett bak båren da den ble båret ut av kirka.

Etter bisettelsen av Rolv Wesenlund er over, ble båren kjørt fra Frogner kirke.

BISETTES I DAG:  Skuespiller Rolv Wesenlund. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
BISETTES I DAG: Skuespiller Rolv Wesenlund. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
 TAR FARVEL:  Kronprins Haakon er til stede i bisettelsen, det samme er statsminister Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre. Her med prest Per Arne Dahl. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix POOL
TAR FARVEL: Kronprins Haakon er til stede i bisettelsen, det samme er statsminister Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre. Her med prest Per Arne Dahl. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix POOL Vis mer