Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rolv Wesenlund er død

Den folkekjære skuespilleren ble 76 år gammel.

1936 - 2013: Rolv Wesenlund er død. Den folkekjære skuespilleren ble 76 år gammel.  Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet
1936 - 2013: Rolv Wesenlund er død. Den folkekjære skuespilleren ble 76 år gammel. Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Komiker, skuespiller, plateprodusent, revyforfatter og sanger Rolv Wesenlund gikk bort i dag. Han ble 76 år gammel.

En nær venn av Wesenlund bekrefter overfor NTB at Wesenlund gikk bort natt til søndag etter lengre tids sykdom.

Blant Wesenlunds mest kjente karakterer, er Feriebiskop Fjertnes, Marve Fleksnes og Bør Børson.

Falt om hjemme Wesenlund etterlater seg kona Ruth (69), tre barn og tre barnebarn. Sammen med kona gjennom 30 år, var han bosatt i en leilighet på Frogner i Oslo, i tillegg til at de flere måneder i året bodde i leiligheten i Cannes.

Det siste intervjuet Wesenlund ga, var til Adresseavisen i mars i år, i forbindelse med «Bør Børson»-musikalen som ble satt opp på Trøndelag Teater. Der ga han uttrykk for at han hadde smerter i beina, og fortalte at han hadde fått beskjed av legene om å holde seg innendørs.

Ved juletider i fjor ble Wesenlund innlagt på Diakonhjemmet etter å ha falt om i sitt eget hjem.

Skuespilleren sa til Se og Hør at han selv ikke kunne huske at han falt. Kona Ruth fant ham på gulvet etter tre timer. Selv sa han til ukebladet at det kan ha vært hofta som sviktet.
- Best at han fikk slippe Vennen, samarbeidspartneren og produsenten, Bjørn Nærvik, er i sorg.

- Det er bare å beklage at Rolv som har vært en ruvende skikkelse i offentligheten, og en god venn og samarbeidspartner gjennom 40 år, er gått bort. Men dødsfallet kom ikke overraskende på noen av oss som har fulgt ham og sett at han bare er blitt dårligere og dårligere, sier Nærvik til Dagbladet.

Wesenlund har vært alvorlig syk og svak det siste året. 

Da Bjørn Nærvik fredag var innom på besøk, skjønte han at vennen hadde kort tid igjen.

MED KONA: Rolv Wesenlund etterlater seg kona Ruth Wesenlund, tre barn og tre barnebarn.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MED KONA: Rolv Wesenlund etterlater seg kona Ruth Wesenlund, tre barn og tre barnebarn. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Han var så pass syk og svak at vi tenkte at det kanskje var best for alle parter at han nå fikk slippe. Men selvsagt er det veldig trist.    

- Hatt mye moro De siste årene har ikke Wesenlund lagt skjul på at helsa begynte å skrante. Rikshumoristen har vært åpen om sine taleproblemer:

- Det er en del ting som er vanskelig å kontrollere nå. Ordene vil ikke ut. Det blir stamming, og det er klart det er en plage når du er vant til å la smella gå, fortalte Wesenlund åpenhjertig til Dagbladet i 2011, og la til at han var «glad for hver dag som går».

Etter et hjerteinfarkt i 2006, la han om livsstilen. Han begynte å trene flere ganger i uka, kuttet røyken og gikk ned flere kilo.

Under «Radiogudstjenesten» på P1 det året, fikk Wesenlund spørsmål om hva han tenkte om døden.

- Nei, man får noen glimt av det når man begynner å få dårlig hørsel og snakker dårlig. Jeg har fått det litt sånn at det stopper opp. Det er døden som sier i fra «nå er det like før, nå må du snakke ordentlig». Så må man bare finne seg i det og si at man har hatt mye moro på de årene, sier han i NRK-opptaket.

Lang karriere Wesenlunds karriere strekker seg over flere tiår. Allerede på slutten av 60-tallet ble han et kjent ansikt i norske hjem, da han var å se i tv-serien «Og takk for det».

Wesenlund ble raskt en folkekjær skikkelse, særlig godt kjent som en del av humorgruppa Wesensteen, bestående av Wesenlund og Harlad Heide-Steen Jr.

Han har også bakgrunn som skribent for flere aviser, og var blant annet tilknyttet Dagbladet som jazzspaltist. Som skuespiller og revyforfatter har han vært tilknyttet blant annet Chat Noir, Det Norske Teatret og Oslo Nye Teater.

I to perioder (1988-1989 og 1994-2000) var han også aktuell med sitt eget talkshow, «Wesenstund». Programmet «Rolv» som ble sendt på NRK i forbindelse med skuespillerens 60-årsdag, samlet om lag én million seere.

GODE VENNER: Harald Heide-Steen jr. og Rolv Wesenlund har stått på scenen nærmest utallige ganger sammen. Heide-Steen Jr. døde i 2008. 

Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet
GODE VENNER: Harald Heide-Steen jr. og Rolv Wesenlund har stått på scenen nærmest utallige ganger sammen. Heide-Steen Jr. døde i 2008. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet Vis mer

I løpet av den lange karrieren, har Wesenlund blitt tildelt en rekke priser, blant annet er han slått til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. I 2011 ble han tildelt Wenche Foss' ærespris.

- Et rikt liv Hans siste tv-jobb var som den godt kjente karakteren Marve Fleksnes, i TV Norges adventskalender «Den unge Fleksnes» sendt julen 2010.

Selv om minnene var mange og gode for Wesenlund, var livet i rampelyset også en påkjenning. For fire år siden fortalte han til Dagbladet at han var utstlitt, både fysisk og psykisk.

Likevel var han klar over at han hadde levd et innholdsrikt liv:

- Det var mange ting som ble annerledes enn jeg tenkte. Det var tøft med mye reising, men så har det også vært mye moro. Jeg har hatt et rikt liv, jeg innrømmer det, sa han til Dagbladet i 2009.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!