Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Roma, selvfølgelig

ROMA (Dagbladet): - En bankrøver fikk spørsmålet: Hvorfor raner du banker? Han svarte: Det er jo der pengene er.

- Må være vidsynt

Dette fortalte Rasmus Brandt, bestyrer ved Det norske institutt i Roma. Han deltok i den velkjente humanistiske kampsporten Legitimering Av Egen Virksomhet, i form av jubileumsseminar med tema: Hvorfor Roma? Fordi det er her kulturen fins, mente vel bestyreren, mens arkitekturprofessor Thomas Thiis-Evensen kontant svarte: Fordi Hans Peter L'Orange, instituttets gründer, mente studentene måtte ut i felten og vitenskapen ut til befolkningen. For ham renner ikke elvene, de bruser, sa Thiis-Evensen om L'Orange, som for øvrig nektet å sitte mens han underviste. Med følgende begrunnelse: Man står når man taler om antikken.

Støttepunkt

Åse Kleveland besvarte spørsmålet med å vise til at det ikke er blitt stilt på de 40 årene instituttet har eksistert, altså: Selvfølgelig Roma. Men hvorfor et eget institutt? Fordi det er et unikt støttepunkt for studentene og et brohode til Italia og til forskere over hele verden, sa Kleveland.

I Roma kan man ikke være trygg for historien noe sted, sa Trond Berg Eriksen, som mente at byen ligger i spenningsfeltet mellom «det som er så gammelt at det nesten er glemt, og det som er så nytt at det kommer som en overraskelse». Idéhistorieprofessoren har i alle år tatt med seg studenter til Roma, for å gi dem «en billedbok til historien», og fryder seg når han «hører turistguidene fortelle og overdrive, dikte videre på fortida og forbedre den».

Hvorfor 40?

- Jeg må si dere er sjølbevisste, som inviterer både dronning og statsråd til et 40-årsjubileum, sa undervisningsminister Jon Lilletun, og det kan han jo ha rett i. Hvorfor Roma? kan dermed omskrives til: Hvorfor 40?
Den lengste forklaringen kom fra Rasmus Brandt, som påsto at 40-tallet historisk sett hadde en større betydning enn det mer populære 50. Israelerne gikk 40 dager i ørkenen, det gikk 40 dager mellom Kristi død og oppstandelse, og - som han sa - Ali Baba hadde 40 røvere!

Ja, ja, det er lov å prøve seg, men den ærligste begrunnelsen for å delta i feiringen, kom nok fra statsråden: Det ble bare så fristende å reise til Roma.

FEIRER 40: Rasmus Brandt, bestyrer ved Det Norske Institutt i Roma.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media