Roma skriker etter Munch

Borgermester Walter Veltroni ønsker en internasjonal kampanje for å bringe Edvard Munchs «Skrik» til rette.

I kveld åpner kronprins Haakon en utstilling av den norske kunstnerens verker i Italias hovedstad.

- Det forbauser meg at verden forblir taus. Alt som gjøres kan, må gjøres for å bringe «Skrik» til rette, sier Romas borgermester Walter Veltroni i anledning åpningen av en Munch-utstilling i Vittoriano-museet i hjertet av Italias hovedstad i dag.

Veltroni påpeker at vår samtid speiler Munchs smerte og angst og at vi går gjennom våre verste tider siden andre verdenskrig. Gjennom hele okkupasjonen av Irak har Veltroni hengt bilder av kidnappede journalister og hjelpearbeidere på Kapitol-høyden for å påkalle verdens oppmerksomhet. I dag henger franske Florence Aubenas og Husein Hanoun al-Saadi ensomme igjen etter at den italienske journalisten Giuliana Sgrena ble brakt hjem.

- Jeg er fristet til å henge opp en reproduksjon av «Skrik» så snart de kidnappede i Irak er frie igjen. «Skrik» er riktignok ikke et menneske, men det er en viktig del av vår historie, påpeker Veltroni.

Opprørte kunstelskere

Munch-tyveriene har opprørt kunstelskende italienere. Achille Bonito Oliva, som sammen med Øivind Storm Bjerke har kurert utstillingen, sammenligner kunsttyveri med barnekidnappinger.

- Malerier er like forsvarsløse som barn og like tause, selv om de går under navnet «Skrik», sier Bonito Oliva.

Det siste Munch-tyveriet på Refsnes Gods har ført til ufrivillig reklame for utstillingen, som består av 56 oljemalerier og 49 grafiske verk. Italienske medier mener det hviler en forbannelse over Munchs malerier og det spekuleres i at nordmenns melankoli tvinger de mest ustabile av oss til å stjele Munch-malerier med det ene formål å gjemme dem under sengen.

Det forsikres imidlertid at verkene er så trygge som de kan få blitt i sentrum av Roma. Hvert maleri er utstyrt med en sensor og blir overvåket av fjernsynskameraer. Alarmsystemet har en direkte linje til politiet 24 timer i døgnet. Bildene skal dessuten være forsikret for 1 million euro.

Ydmyk Munch

Utstillingen forsøker å gi et bredt bilde av Munchs kunst med fokus på storhetstiden 1890 til 1908.

- En utstilling om Munch og Roma hadde vært umulig. Munch kom til Roma bare en gang og malte to bilder. Kanskje han måtte beskytte seg mot all denne historien for å forbli den samtidskunstneren han fremdeles er i dag, påpeker kurator Øivind Storm Bjerke.

- Jeg har aldri sett en bedre organisert utstilling av Munchs bilder, og omgivelsene er fantastiske, sier Oslos borgermester Per Ditlev-Simonsen, som er i Roma i anledning åpningen.

Utstillingen blir offisielt åpnet onsdag kveld av kronprins Haakon og borgermester Veltroni. Utstillingen er et ledd i feiringen av jubileumsåret 2005, og er den første Munch-utstillingen i Roma på over 20 år.

Kronprins Haakon besøker også Det norske institutt under sin korte Roma-visitt og skal delta på en mottakelse på den norske ambassaden onsdag kveld.

(NTB)

STRENGT: Sikkerheten var omfattende da Vittoriano-museet i Roma åpnet sin Munch-utstilling, blant annet med denne versjonen av «Madonna».
VIL KJEMPE FOR SKRIK: Romas ordfører Walter Veltroni vil starte en verdensomspennende jakt på Munchs stjålne skrik. Her hilser han på Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen under utstillingsåpningen i kveld.