Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Roman for mekkegutta

Lars Myttings debut, «Heste-krefter», har på rekordtid solgt ut førsteopplaget. Boka er blitt en slager hos gutta med bildilla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FJELLHAMAR (Dagbladet): Lars Mytting står bøyd over sin Jaguar anno 1970. Med kjærlig hånd, drypper han små dråper av den fineste olje ned i et forgasseren. Engelske herremenn vedlikeholder ikke seg selv, må vite.

Når det blir for tøft foran skrivepulten, hender det at Lars Mytting tusler ned i garasjen hjemme på Fjellhamar i Lørenskog. Der finner han fram serviceboka og leter seg fram til et sted på bilen som trenger justering. Slik likner han på romanfiguren sin, bensinstasjoneier Erik Fyksen, i debutboka «Hestekrefter».

-  Reparasjon er en grunnleggende metafor i boka. Når Erik Fyksen ikke får det til i kjærlighetslivet, går han ut i smøregrava og trøstemekker. En slik reaksjon er typisk for oss herrer. Vi må ha noe konkret å forholde oss til, sier Mytting.

Forholdet til kvinner er ikke det eneste Fyksen sliter med. En veiomlegging truer nemlig med å utslette den gamle Mobilstasjonen.

Fått tekstmeldinger

Da går det lettere for Lars Mytting, som opplever alle debutanters drøm for tida. Tre uker etter at den kom på markedet i slutten av januar, var førsteopplaget av «Hestekrefter» revet bort. Med rundt sju tusen trykte eksemplarer, er han nummer ti på lista fra Bokhandlerforeningen, som trykkes her i Dagbladet. På andre lister ligger han enda høyere.

-  Boka har nådd en del atypiske bokkjøpere. Folk som ikke har lest noe annet enn «Veien til førerkortet», sier Lars Mytting, som har fått flere tekstmeldinger fra begeistrede gutter med bildilla.

-  Jeg tror boka har en slags appell til dem som skrur på biler, den setter ord på følelsene deres. Dessuten tror jeg de fanges av selve historien, sier forfatteren.

 FIKSER BIL: Lars Mytting har et lidenskapelig forhold til sin Jaguar fra 1970. -  Når romanfiguren ikke får det til i kjærlighetslivet, går han ut i smøregrava og trøstemekker. En slik reaksjon er typisk for oss herrer. Vi må ha noe konkret å forholde oss til, sier Mytting. Foto: Kristin Svorte
FIKSER BIL: Lars Mytting har et lidenskapelig forhold til sin Jaguar fra 1970. - Når romanfiguren ikke får det til i kjærlighetslivet, går han ut i smøregrava og trøstemekker. En slik reaksjon er typisk for oss herrer. Vi må ha noe konkret å forholde oss til, sier Mytting. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Nå er han hentet inn for å fortelle om boka foran bilfagklasser i videregående skole.-  Det blir kjempemoro. En svartruss som leser er en større seier enn ti vanlige lesere, sier Lars.

Kritisk til kjedene

Myttin er opprinnelig fra Gudbrandsdalen. Og det er den gamle mobilstasjonen på Fåvang som har stått modell for debutanten. Som i boka, ble stasjonen slukt av veiutbygging og sentralstyrt markedstenkning. Lars Mytting legger ikke skjul på at «Hestekrefter» er et slags kampskrift mot store bensinstasjonkjeder, hvor de ansatte ofte bare har et lynkurs i pølsesteking å støtte seg til når du trenger hjelp med bilen.

-  Den sterke kjedestyringen betyr at enkeltpersoner mister evnen til å forme sin egen hverdag og stasjonene mister forholdet til faget sitt, sier han.

«Hestekrefter» har fått gode tilbakemeldinger fra anmelderne, men de synes persongalleriet er for stilisert. -  Det har sammenheng med forholdene i små bygdesamfunn, hvor folk har monopol på sine roller. Jeg mener å ha løftet dem ut av klisjeen. For eksempel kjører ikke den trygdede, selskapssyke rånen en stylet Ford Granada, men en diger sovjetisk bil han håper kan skaffe ham venner, sier forfatteren.

Lyst til å skrive en skjønnlitterær roman om sitt eget bygdemiljø har Mytting hatt lenge.

-  Jeg har hatt mange ideer, men alltid vært for rastløs til å gjøre noe ut av dem, sier forfatteren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!