Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Roman i blomst

En forsiktig fortelling om et lite liv og et stort maleri.

BOK: Bestselgeren «Pike med perleøredobb» er en historie inspirert av maleren Vermeers mesterverk med samme navn. Fritt diktet, men med en solid forankring i 1600-tallets Holland.

16-årige Griet begynner som tjenestepike hos maleren og hans stadig voksende familie. Hun fascineres av maleren, måten han arbeider på, så fjernt fra den hun kjenner fra sin far, flismaleren. For Vermeer arbeider sakte, og behandler sine malerier som noe dyrebart, ikke som statussymboler for den overklassen han tjener. Sakte og i all hemmelighet, i skjul for hans sjalu kone og resten av husholdet, blir hun hans assistent. Til slutt, i et vondt klimaks, hans modell.

Dette er en fin, liten fortelling. Som en blomst folder den seg forsiktig ut. Ingen vakker rose, men en forventningsfull liten markblomst. Forandringen som skjer med Griet blir tydelig, av og til for tydelig, formidlet. Hennes verden - familien, husholdet, markedet - er liten, og dermed lett for en moderne leser å få innblikk i. Den beskrives i nære, sanselige bilder, og gjennom mange små, men viktige sammenstøt. Griet har få valgmuligheter, men opplever noe viktig i møtet med maleren. Noe hun beskytter mot andre. Ikke kjærligheten, men kjærlighet. Kjærlighet til kunsten, som mildt blander seg med mannen Vermeer.

Dette er dyktig gjort. Særlig fordi romanens struktur har den samme forsiktige, men bevisste formen. Den omfavner seg selv, varm, sterk og stille. Oversetteren følger fint opp, taus og trofast.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media