Anmeldelse «Kamel uten filter»

Roman om svina i byråkratiet

Anita Krohn Traaseth om ledere i fritt fall.

ANITA KROHN TRAASETH: Tidligere adm.dir. i Innovasjon Norge, nå aktuell med romanen «Kamel uten filter». Foto: NTB Scanpix
ANITA KROHN TRAASETH: Tidligere adm.dir. i Innovasjon Norge, nå aktuell med romanen «Kamel uten filter». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det blåste friskt rundt Anita Krohn Traaseth da hun var toppsjef i Innovasjon Norge. Når hun nå utgir roman om vanskjebnen til en kvinnelig leder i offentlig sektor, kommer mange garantert til å lete etter personlige erfaringer og betroelser.

«Kamel uten filter» er imidlertid ingen nøkkelroman. Men den kan absolutt leses som en sterk meningsytring om byråkratisk ukultur.

Basert på mediesaker

Traaseth har tidligere skrevet bestselgeren «Godt nok for de svina» om lederegenskaper. I «Kamel uten filter» er forekomsten av svin så høy som bare en roman tillater, selv om hun har uttalt at hun har basert fiksjonen på virkelige tilfeller. Hun har angivelig analysert 15 mediesaker der ledere i offentlig sektor har måttet fratre stillinger.

Med romanens toppsjef, Hilde Skjæret, går det nord og ned, det skjønner hun allerede etter få uker som ny kommunaldirektør i Oslo kommune. Da falt kommentaren som skulle komme til å gå på auto-repeat i hodet hennes: «Velkommen til strategi- og fellestjenesteavdelingen, vi har hatt tre kommunaldirektører på fem år, hvor lenge har du tenkt til å bli?»

Her har vi å gjøre med en mørk historie om et velmenende individ som blir most i filler av en mangehodet fiende kalt offentlig virksomhet. I motsetning til det private næringslivet, der folk ærlig og redelig blir målt på økonomiske resultater, er offentlig virksomhet et sted med helt andre spilleregler. Der styrer intriger, spyttslikkere og ryggdolkere, lyder gjennomgangsmelodien i Anita Krohn Traaseths roman. Troverdig? Nei da, men dette er jo fiksjon.

Makt & Verdighet

Komposisjonen er smart og vellykket. Hilde Skjæret, i pressen kalt «Feilskjæret», holdt bare ti måneder i stillingen. Med i sluttpakka var et kurs kalt «Makt & Verdighet», en del av et masterprogram på Universitetet i Oslo. Nærmest nødutgangen i auditoriet på Blindern sitter en forskremt Hilde og lytter til psykologiprofessor Sigurd Kjeldsens forelesning, som innledes med visdommen: «Alle ledere faller. Du også. Du skal falle.»

I samme auditorium, noen benkerader foran, sitter romanens andre hovedperson, gravejournalisten Brage O. Jensen. Også han har falt. Riktignok har han skutt ned et betydelig antall ledere i offentlig sektor gjennom 217 dyptpløyende artikler, men han får ikke den Gullgraverprisen han mener seg fortjent til. Og verre skal det gå ham. Derfor sitter også han på Blindern-kurset og hører professor Kjeldsen messe om lederes vekst og fall.

Mediekritikk

Romanen veksler mellom Kjeldsens teorier og de to fallertes synsvinkler og tilbakeblikk. Dermed får Traaseth ikke bare sagt sitt om ukulturen i byråkratiet, men også dosert kraftige porsjoner mediekritikk om énkildejournalistikk, bruken av anonyme kilder og dumme journalister som lar seg misbruke av byråkrater med skjulte agendaer.

«Ingen redaktør må gå med mindre han har drept et menneske,» sier en av lederguruene i romanen, og det fins det jo ferske eksempler på. Det er mye berettiget mediekritikk her, selv om troverdigheten svekkes en smule ved at Traaseth skiver «sjefSredaktør» med en S for mye. Dessuten kan hun ikke forskjell på han/ham, men det er muligens en ungdomssynd som også svekker kritikkens kraft.

Prestens tale

Mot slutten av romanen gir hun ordet til en prest i forelesningssalen. Han snakker om bibelske fall, om Jesus og disiplene, Lucifer og Gud og om Himmelen som en familiebedrift. Det bikker over mot det reneste «mumbojumbo», uten at Krohn Traaseth makter å holde den påkrevde distansen. Men bevares, kjedelig blir det ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer