Romandebuterer etter nesten 15 års skrivetaushet

Stein Versto har mye på hjertet.

LANG PAUSE: «Nidaros» er folkemusikeren og poeten Stein Verstos romandebut etter 15 års skrivepause. Foto: SAMLAGET
LANG PAUSE: «Nidaros» er folkemusikeren og poeten Stein Verstos romandebut etter 15 års skrivepause. Foto: SAMLAGET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Stein Versto er en allsidig mann. Han er folkemusiker, og har blant annet skrevet tekster til Odd Nordstoga. Han har sittet som leder av Det litterære råd i Forfatterforeningen. Han er forlagsredaktør og oversetter.

I 1990 fikk Versto Tarjei Vesaas? debutantpris for novellesamlingen «Ho blei borte i trappene». Etter det har han utgitt to diktsamlinger.

Og nå, etter nærmere 15 års skrivetaushet, debuterer han som romanforfatter med «Nidaros». Der er ambisiøs roman med mange gode enkeltpassasjer. Men som romanverk faller boka sammen.

Tre skjebner «Nidaros» er på ett nivå et trekantdrama. Vi møter Birgitta fra Telemark, som kommer fra en slekt med veversker — kjent for å være «underjordiske» — og jobber som skuespiller. Nå skal hun ha rollen som opprørske Lilith, men sliter med rollen og med regissøren. Birgitta er tidligere kjæreste med komponisten Ben fra Oslo. Han har hatt nerveproblemer, og skriver nå på et bestillingsverk til Olavsfestdagene i Nidarosdomen.

Til slutt er det Peter fra Tyskland. Foreldrene døde da han var liten, han er jøde gjennom sin mor, og vokser opp blant kloke og omsorgsfulle munker i et kloster. Peter er kulturhistoriker, sprenglærd med en særegen hukommelsesevne — eller innsikt i husketeknikker. Birgitta kjenner Peter fra barndommen, da hun og faren, også han kulturhistoriker, besøkte klostret Peter bodde i.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer