Romandebuterer som 90-åring

Kaufmans hovedperson er 76 år yngre.

(Dagbladet.no): I en tid der barnetalenter dyrkes og debutanter helst skal være så unge som mulig, stikker Millard Kaufman seg ut som en litteraturens sjuende far i huset.


90 år gammel gir han ut sin første roman, «Bowl of Cherries» - ironisk nok om et vidunderbarn - til strålende kritikk.

- Jeg har vært ganske opptatt med å brødfø meg på filmmanuskripter. Det falt meg ikke inn at jeg kunne gjøre noe annet. Skriving er vanskelig, men manusene kommer ganske lett til meg, sier Kaufman til Radar Online om grunnen til at han ventet så lenge med å romandebutere.

Oscar-nominert

Kaufman er ingen novise med pennen. Han var en sentral manusforfatter i gullalderens Hollywood, og ble nominert til Oscar i 1954 og 1956, for henholdsvis «Take the High Ground!» og «Bad Day at Black Rock». Han har også gitt ut en bok om manusskriving, og undervist om det samme temaet ved Sundance-instituttet.

For fire år siden skrev Kaufman sitt siste filmmanuskript:

- Jeg tror jeg er den eldste i Writers Guild som har skrevet et manus. Jeg var 86. Det var til Ridley Scotts sønn, som også er regissør. Vi ble ikke enige og det hele falt til slutt i fisk. Jeg har hatt en lang karriere, men jeg innså at jeg måtte finne noe å gjøre for å holde meg unna trøbbel, så jeg tenkte at jeg skulle skrive en roman, sa Kaufman da han for en måneds tid siden ble intervjuet av LA Weekly.

«Ungdommelig energi»

Foto: YOUTUBE/MCSWEENEY\'S
Foto: YOUTUBE/MCSWEENEY\'S Vis mer

Romanen «Bowl of Cherries» handler om 14 år gamle Judd Breslau, som skriver doktoravhandling om engelsk litteratur. Etter at vidunderbarnet blir utvist fra Yale, går turen til en ranch i Colorado og et pornostudio under Brooklyn Bride, før Breslau til slutt havner i en fengselscelle i en fiktiv by i det sørlige Irak, dømt til døden.


- Millard Kaufman skriver som om han har svelget en stor dose hallusinogener og deretter en ordbok. Han skriver med en 20-årings ungdommelige energi og overflod, kombinert med en 90-årings livsvisdom, mener Christopher Bollens, anmelder i magasinet V Man.

Ungdommens slang - som for eksempel skjellsordet «ass-wipe» - var ikke vanskelig å få til å klinge naturlig:

- Det er måten jeg skriver og snakker på. Jeg har alltid vært sånn. Jeg visste ikke at jeg snakker «ungdomsspråk» i boka, det er bare sånn jeg er. Det som overrasker folk er at jeg uttrykker meg på den måten og er 90 år gammel. Det er heller ikke noe jeg kan noe for, sier Kaufman til Radar Online.

Forfatteren har ofte blitt sammenliknet med de nå avdøde «ungfolene» Joseph Heller og Kurt Vonnegut, begge født tidlig på 1920-tallet.

Krigsveteran

Kaufman avviser at boka har selvbiografiske elementer, men 90-åringen har likevel mange opplevelser å hente inspirasjon fra. Under andre verdenskrig var han kommandosoldat i US Marines. Han kjempet mot japanske styrker på Guadalcanal i Salomonøygruppen, og på D-dagen deltok han i landgangen på både Guam og Okinawa.


«Bowl of Cherries» blir beskrevet som en blanding av «Die Hard» og «Catcher in the Rye» av The New Yorkers litteraturjournalist Rebecca Mead.

Boka er en samfunnssatire som både inneholder slapstick-elementer og en «gjesteopptreden» av president Bush. Kritikken mot de amerikanske myndighetenes framferd i Irak ligger tydelig mellom linjene:

- Folk er kløner. Presidenten er en kløne. Jeg har ikke mye respekt for ham, men de har alle problemer. Clinton gjorde en ganske god jobb, men han var også full av dritt. Jeg ville ikke at boka skulle bli en krigsroman, men i moderne tid har vi aldri hatt fred i verden. Det er alltid en konflikt som blusser opp et eller annet sted. Jeg kunne ikke ignorere det, men holdt det likevel i bakgrunnen, forklarer Kaufman i LA Weekly.

- Hvis det hadde vært opp til deg, ville du trukket troppene ut av Irak?, spør Teddy Wayne i Radar Online.

- Absolutt. Få dem for helvete ut derfra.

Finn en annen jobb!

Kaufman synes det å skrive romaner i grunnen er oppskrytt.


- Jeg nyter det, men jeg vet ikke om det er alderen eller noe annet. Jeg hadde et slags opphøyd bilde av det å skrive, jeg så på det som en høyere kunstform, men det er jo som alt annet. Man setter seg ned og skriver den helvetes greia, sier han til LA Weekly.

Han kom inn på det samme i et intervju gjengitt i Vulture-bloggen til New York Magazine:

- Mange gjør så mye ut av skriving. Jeg sier ikke at det ikke er stort, men det virker som det står om livet. Hvis det er så mye smerte og så mange vanskeligheter involvert, tror jeg folk hadde blitt mye lykkeligere av å gjøre noe annet. Det er for Guds skyld ikke noe romantisk ved skriving. Det er det samme som at alle gjør så stort nummer av glamouren rundt skuespillere. Helsike, jeg kunne fått en rolle mot Sophia Loren, men jeg ba dem stikke tilbudet opp der solen aldri skinner. Jeg er ikke interessert i å være skuespiller!


- Mener du at du takket nei til å spille mot Sophia Loren?

- Ja, jeg skulle omarbeide et manus for en fantastisk fransk filmskaper (Henri-Georges Clouzot, journ.anm.), som egentlig ville ha Burt Lancaster i den mannlige hovedrollen. Det var årets varmeste dag. Uten å tenke det kneppet jeg opp skjorten til den til slutt var helt åpen. Da kom Lorens ektemann inn i rommet og sa «Jeg ser dere har funnet dyret». Regissøren likte ideen, men som den tosken jeg er sa jeg «Njeei, jeg vil ikke».

Skriver oppfølgeren

Kaufman er for gammel for å legge ut på noen bokturné, lanseringsarbeidet tar det hippe forlaget McSweeney\'s, frontet av forfatter Dave Eggers (37), seg av. Men 90-åringen hviler ikke på sine laurbær, han er allerede godt igang med roman nummer to. For som han nylig sa til Rolling Stone:


- Jeg er fysisk ute av stand til å bare sitte og ikke gjøre noe. Selv om jeg er gammel, klarer jeg fortsatt å havne i masse trøbbel.

Det Bergen-baserte forlaget Happy Jam Factory jobber for tida med en norsk oversettelse av «Bowl of Cherries», med planlagt lansering våren 2008.

- Jeg fikk tak i boka fra McSweeney\'s før den fikk amerikansk utgivelse og falt pladask. Jeg kontaktet forlaget med én gang, og etter mye om og men gikk avtalen i boks, forteller Kjartan Andersen, daglig leder i Happy Jam Factory.


Han legger til at den norske oversettelsen sannsynligvis blir den første i verden.

- Kaufman er en fascinerende figur med en spennende historie, og boka er fantastisk bra. Han skriver på en måte som man ikke skulle tro en 90-åring kunne. Nei, den er helt utrolig.

«BOWL OF CHERRIES» får norsk utgivelse til våren.
NÆRSYNT: I 1949 skapte Kaufman og John Hubley tegnefilmkarakteren Mr. Magoo, basert på Hubleys onkel og komikeren W.C. Fields.