KOMMENTARER

Romanen du må lese før du dør

Poetisk om hjertets ensomhet.

LEGENDARISK OG LESVERDIG: Carson McCullers (1917-1967) vakte oppsikt i USA med debutromanen «The Heart is a Lonely Hunter» i 1940. Hun skrev også «Member of the Wedding» (1946) og «The Ballad of the Sad Cafe» (1951). Foto: NTB Scanpix
LEGENDARISK OG LESVERDIG: Carson McCullers (1917-1967) vakte oppsikt i USA med debutromanen «The Heart is a Lonely Hunter» i 1940. Hun skrev også «Member of the Wedding» (1946) og «The Ballad of the Sad Cafe» (1951). Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Carson McCullers’ roman har verdens mest poetiske tittel – «Hjertet er en ensom jeger». Folk som har lest den har til alle tider hatt samme spørsmål: «Var hun virkelig bare 22 år da hun skrev den?»

Den utkom i 1940, før USA kom med i 2. verdenskrig og mens landet var i ferd med å kare seg ut av 30-åras depresjon. Åstedet er de amerikanske sørstatene med markant raseskille og dyp sosial konservatisme. Carson McCullers var selv fra Georgia, opprinnelig døpt Lula Carson Smith, og oppdradd i en relativt ukonvensjonell familie som var mer opptatt av rettferdighet enn av religion. Hun var en talentfull ung pianist og ble sendt til New York for å studere musikk.

I stedet ble hun forfatter. Ifølge Tennessee Williams skjedde det omtrent lik: Hun fant seg en hybel, intetanende om at det også var bordell i samme hus, og fikk en venninne der som tilbød seg å passe sakene hennes mens hun dro på musikkonservatoriet. Så forsvant både venninnen og «sakene», dvs. alle pengene som skulle finansiere utdannelsen.

Men Lula, som foretrakk mannsnavnet Carson og helst kledde seg i herreklær, ble snart en yndling blant deler av New Yorks forfattermiljø. Tennessee Williams, Truman Capote, Scott Fitzgerald, Paul og Jane Bowles var gjengen hun drakk med.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.