STERK VISJON: Merethe Lindstrøm debuterte med «Sexorcisten og andre fortellinger» i 1983. «Nord» er hennes niende roman. Hun har også utgitt sju novellesamlinger. For romanen «Dager i stillhetens historie» fikk hun Nordisk råds litteraturpris i 2011. Foto: Nina Hansen
STERK VISJON: Merethe Lindstrøm debuterte med «Sexorcisten og andre fortellinger» i 1983. «Nord» er hennes niende roman. Hun har også utgitt sju novellesamlinger. For romanen «Dager i stillhetens historie» fikk hun Nordisk råds litteraturpris i 2011. Foto: Nina HansenVis mer

Romanen er full av dystre framtidsutsikter, men språket kryr av vakre metaforer

Merethe Lindstrøm med språklig sterk dystopi.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Merethe Lindstrøm har i høstens roman, «Nord», beveget seg inn i en type fortelling som er blitt en egen sjanger. Den kalles gjerne postapokalyptisk eller dystopisk og skildrer verden etter at den er blitt utsatt for en form for katastrofe.

Både i romaner og ikke minst TV-serier dyrkes denne typen mørke visjoner av framtida. Det er slutt på verden slik leserene kjenner den, menneskene er ribbet for sivilisasjonens bekvemmeligheter og er kastet ut i en tilstand der den er ødelagt.

Hunden og gutten

«Nord» fortelles av en 17 år gammel gutt, som er på vandring nordover. Det er derfra han kommer, og dit vil han vende tilbake.

Ved bokas begynnelse har han mistet en hund, som har betydd mye for ham. Som en slags erstatning treffer han en guttunge, som gjemmer seg oppe i et tre. Gutten følger etter ham. De er nede på et eksistensielt minimum: «Gutten spør aldri hvem jeg er, ingen spør lenger hvem noen er».

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn