Romanens halvbrødre

En sterk og musikalsk samling fortellinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det fins mange fordommer rundt litteratur. Romanen blir som regel betraktet som storebroren i en forfatters verk, novellene som yngre halvbrødre, diktene som vakre kusiner, og filmmanus, skuespill og så videre som en slags tremenninger.

Slike familieforbindelser blir mer kompliserte i Lars Saabye Christensens tilfelle. Hos denne mangfoldige forfatteren glir tjukke romaner og bittesmå dikt inn i hverandre som mer eller mindre synlige tråder i en billedvev som blir mer omfattende fra år til år. Det er en totalitet i dette mangfoldet som opphever skillet mellom sjangrene. Det handler om et eget blikk; et blikk som gjennomtrenger tilværelsen, men som aldri blir ferdig med å reflektere over hva som egentlig kommer til syne gjennom denne avsløringen.

Lattermildt

Det er i hvert fall ingen grunn til å betrakte en novellesamling fra Lars Saabye Christensens hånd som et «hvileskjær» eller en «avslappingsmanøver». Buen er like spent her som den har vært i de to svære romanene dikteren har levert i det siste. Og det smått absurde, dystre, lattermildt melankolske blikket på tilværelsen er like til stede i de 12 novellene denne boka består av. De er stort sett finstemte og fulle av understatement, bare i en og annen setning griper man forfatteren i å virke belærende. Hans vesen er snarere undring enn forklaring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer