PRISBELØNT: Annette Münch har fått både Brageprisen, Kulturedepartementets debutantpris og Østfoldungdommens kritikerpris for ungdomsromanene sine. Foto: ASCHEHOUG / STINE FRIIS HALS
PRISBELØNT: Annette Münch har fått både Brageprisen, Kulturedepartementets debutantpris og Østfoldungdommens kritikerpris for ungdomsromanene sine. Foto: ASCHEHOUG / STINE FRIIS HALSVis mer

Romanfigurene lever langt farligere enn forfatteren i ny ungdomsroman

Høydramatisk om gisselsituasjon på norsk skole.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

«Dette er sjansen min. Mange tror jeg bare er selvopptatt og dum. Nå skal jeg vise hva jeg er god for», sier en av hovedpersonene i Annette Münchs nye, høydramatiske ungdomsroman «Dropout». Den handler om tre gutter som vil sprenge skolen sin i lufta – som hevn for at de aldri ble sett og hørt, og for å få politikerne «til å våkne» og endre systemet. Systemet som har gjort dem til tapere og «dropouts».

Sitatet tilhører riktignok ikke noen av dem, men derimot ei jente som er på feil sted til feil tid, og som har sine egne demoner å kjempe mot. Münch favner mange kjente ungdomsproblemer i romanen.

Vil bli sett

Hun fikk Brageprisen for sin forrige roman, «Badboy: Steroid», om en hovedperson som misbruker anabole steroider. Det er en badboy i den nye boka også, men rollelista inkluderer også et mobbeoffer, en rikmannssønn som har mistet alt, og to motpoler av noen venninner: Bloggeren med spiseforstyrrelser og streberen som vakler under vekta av egen idealisme og skyhøye ambisjoner. Som skriver sangtekster om hvordan «kapitalisme kveler folks frihet».

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn