KOMMENTARER

«Romania vil smelte dem til såpe»

Når Aftenpostens Paris-kommentator dikter om romfolk, Frankrike og Romania, avsporer hun en viktig debatt.

NOEN HUNDRE FREMMØTTE: Over er en faksimile av dagens kommentar i Aftenposten. Da Romfolk feiret sin egen kultur og demonstrerte mot rasisme med dans og konserter i Paris søndag møtte flere hundre personer og et stort pressekorps opp for å dekke begivenheten. Aftenposten fortalte likevel at «folk var ikke interessert i å se på.». Arrangementet var et av 16 på tvers av Europa i hovedsteder. Faksimile: Aftenposten. (Foto i faksimilen: Gonzalo Fuentes/REUTERS)
NOEN HUNDRE FREMMØTTE: Over er en faksimile av dagens kommentar i Aftenposten. Da Romfolk feiret sin egen kultur og demonstrerte mot rasisme med dans og konserter i Paris søndag møtte flere hundre personer og et stort pressekorps opp for å dekke begivenheten. Aftenposten fortalte likevel at «folk var ikke interessert i å se på.». Arrangementet var et av 16 på tvers av Europa i hovedsteder. Faksimile: Aftenposten. (Foto i faksimilen: Gonzalo Fuentes/REUTERS) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

«Romania lar dem råtne under uverdige leveforhold og vil smelte dem til såpe», skrev Paris-kommentator Vibeke Knoop Rachline i Aftenposten om romfolk i tirsdagens papiravis. Teksten ble senere lagt ut på nett, med tittelen «Europas pariaer», men to sentrale påstander ble fjernet. Resten av artikkelen må Aftenposten ha funnet troverdig nok til å stå.

Europas forfølgelse og massakrer av romfolk over mange århundrer er hevet over tvil, og viktig å minne om. Norges behandling av romfolk er en skamplett i vår egen moderne historie.

Dessverre lever fortsatt millioner av romfolk i fattigdom og er ofre for rasisme i en rekke europeiske land. Frankrike og Romania er blant dem. Ny såpemyte? At journalister eller aktivister bruker romfolks skjebne som springbrett til å fremsette udokumenterte påstander eller argumentere krast med et lettvint forhold til sannheten, gjør ikke romfolks hverdag enklere. Hverken i Norge eller Europa.

Tvert i mot gir det vann på mølla til politiske bevegelser som mobiliserer mot minoriteter.

Påstanden om at EU-landet Romania med 22 millioner innbyggere vil lage såpe av romfolk faller på sin egen urimelighet. Men myten om å lage såpe av mennesker er seiglivet i moderne europeisk historie. Britene brukte den i propagandaarbeidet mot Tyskland under 1. verdenskrig. De hevdet døde tyske soldater ble kokt til såpe av sine egne når de falt i kamp. Historien spredte seg raskt til Tyskland, via aviser i flere europeiske land.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer