<strong>ASKEPOTT-REFERANSE:</strong> Marissa Meyers Måneserie foregår i et framtidsunivers og er inspirert av tradisjonelle eventyr om eventyrprinsesser. «Cinder» er basert på Askepott, men er en cyborg med asiatisk utseende i boka. Foto: Forlaget Vigmostad &amp; Bjørke.
ASKEPOTT-REFERANSE: Marissa Meyers Måneserie foregår i et framtidsunivers og er inspirert av tradisjonelle eventyr om eventyrprinsesser. «Cinder» er basert på Askepott, men er en cyborg med asiatisk utseende i boka. Foto: Forlaget Vigmostad & Bjørke. Vis mer

Marissa Meyer «Måneserien»

Romankarakteren er mørk i huden, men på omslaget til den norske utgaven er det en hvit blondine

- Jeg ble sint. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet):- Jeg ble sinna da jeg så det. Jeg synes ikke dette er bra nok, sier Maria Granly Meldalen, ungdomsbibliotekar ved Nedre Eiker bibliotek i Buskerud.

Reaksjonen kom da hun så omslaget til den nyutgitte ungdomsboken «Cinder» av Marissa Meyer som utgis på forlaget Vigmostad & Bjørke. På omslaget er det avbildet en blond jente med lys hud, mens hovedpersonen i boka har brun hud og brunt hår.

På sin egen blogg har forfatteren skrevet at karakteren har asiatisk utseende og at huden er brun.

Granly Meldalen forteller at hun får besøk av ungdommer med forskjellige etnisk begrunn.

- Jeg er veldig opptatt av ungdomslitteratur og av å ha et mangfold som lånerne kan se seg selv i. Jeg tror det er viktig for å tenke at en er verdt noe, sier hun.

Flest blonde jenter

I et lengre Facebook-innlegg til forlaget stiller Granly Meldalen spørsmål ved valg av omslag til boka og skriver blant annet:

«Det ser ut til at dere bruker de samme omslagene som de franske utgavene og der blir det virkelig ille på den fjerde boka. Hovedpersonen her er Winter, og som dere kan se i bloggen, så har hun mørk hud. Men det har hun ikke på omslaget i den franske utgaven, der er hun veldig hvit. Har dere tenkt å bruke dette omslaget for den fjerde boka?»

Granly Meldalen mener det er et problem at hvite, blonde jenter er overrepresentert i bøker, på tv, i film og i reklame. Hun lurer på hvorfor ikke karakterer som har en annen hudfarge enn helt hvit kan få slippe til på omslaget også.

- Jeg er vant til å se meg selv hele tiden. Når man aldri ser noen som ser ut som seg selv, tror jeg man føler seg ganske dårlig, sier hun.

«Cinder» er den første i rekken av fire bøker i «Måneserien», som er skrevet av Marissa Meyer. Vi befinner oss 100 år fram i tid og månen er kolonisert av mennesker og styrt av en ond dronning. De fire bøkene er inspirert av hvert sitt kjente eventyr, og hver bok har en ny hovedperson. «Cinder» er inspirert av Askepott, men er halvt robot, halvt menneske og mekaniker.

- Ikke bevisst

Vigmostad & Bjørke har vært raske til å svare på Granly Meldalens Facebook-innlegg, hvor de blant annet skriver:

«De franske omslagene som vi bruker på vår utgave, spiller på personer og elementer fra Grimms originaleventyr. Askepott og gresskarvognen opptrer ikke i boken, men det er fra dette eventyret forfatteren har hentet inspirasjon.»

- Vi har ikke bevisst valgt å erstatte hovedpersonene med en hvit jente, sier Camilla Brønnich Eikeland, sjef for barnebokavdelingen i Vigmostad & Bjørke.

Hun understreker at forlaget tar alle tilbakemeldinger med i sitt videre arbeid med serien og at forlaget har flere bøker som viser flere etnisiteter, kjønn og ulike legninger.

- Vi er opptatt av å vise mangfold og ha bred representasjon i bøkene våre. At dette kan tolkes som «hvitvasking» i litteraturen, er noe vi burde ha tenkt på og tatt med i vurderingen, sier hun.

Hun forteller at valg av omslag til bøkene ble styrt av hva som best passer det norske markedet. I dette tilfellet ble omslaget valgt for å treffe en bredere målgruppe enn leserne som vanligvis leser science fiction-litteratur.

Endrer ikke omslaget

Ifølge Brønnich Eikeland ble det etter flere runder i forlaget avgjort at de originale, amerikanske omslagene, hvor det blant annet er avbildet en androidefot i en rød jentesko ble for harde i uttrykket.

- Omslaget viser derfor en illustrasjon av originaleventyret som bøkene spiller på og ikke hovedpersonen, sier hun.

- Kommer dere til å ta en vurdering nå med tanke på at karakteren «Winter» i den neste boka har afrikansk- amerikansk utseende?

- Det vil ikke bli aktuelt å kun endre det fjerde omslaget da dette er en del av en omslagserie. «Winter» spiller på eventyret om Snehvit og det er derfor hun blir avbildet med hvit hud og svart hår. Spørsmålet blir om vi skal endre det visuelle uttrykket for serien som helhet, men den beslutningen er ennå ikke tatt, sier Brønnich Eikeland.

Kritisk til omslaget

Willy-Tore Mørch, barnepsykolog og professor ved Universitetet i Tromsø, mener det er helt nødvendig for ungdom å kunne identifisere seg med hovedpersoner i bøker de leser. Han er derfor kritisk til at omslaget på boken viser en hvit kvinne, når hovedpersonen har brun hud.

- Ungdom er i en utviklingsfase hvor de leter etter en egen identitet. Da synes jeg man skal ha ungdomslitteratur som bygger opp om denne identitetsutviklingen, og ikke svekke den ved å bruke feil etnisitet på omslaget, sier Mørch.

Han legger til at han tror dette har noe å si både for personer som ikke er etnisk norske, og for de som er det.

- For dem som ikke er etnisk norske kan det oppleves fornærmende, og for etniske norske ungdommer som leser boka, kan det virke merkelig at de har valgt å fremstille personen som hvit, sier Mørch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer