Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Romantikk i koleraens tid

«Rytteren på taket» er et påkostet eventyr fra tidlig fransk-italiensk 1800-tall da nasjonsgrensene var flytende og revolusjon og kolera herjet land og folk, bygd på en roman av Jean Giono fra 1951.

Filmen sparer oss ikke for pestofre i nærbilde med grådige ravneflokker i stadig ulykkesvarslende nærhet (forekomsten av gribbefugl er vel heller sparsom i Provence). Men først og fremst eksellerer regissøren Jean-Paul Rappeneau («Cyrano de Bergerac») og fotografen Thierry Arbogast i naturlyriske scenerier, ofte grensende til postkort.

I forgrunnen etter hvert den unge kavallerioberst Angelo (Olivier Martinez), som er på stadig flukt fra både seg selv og fiendtlige omgivelser. Juliette Binoche (seinest sett i Kieslowskis «Hvit-blå-rød»-trilogi) er den vakre adelsdamen Pauline, som i pestens nød og kaos leter etter sin ektefelle.

Filmen er angivelig den dyreste som hittil er laget i Frankrike (280 mill. kroner). Det merkes ikke så påtrengende, for regissør Rappeneau er ikke av dem som suger lenge på karamellene. Her fyker det unna.