Romantikk i Roma

Varm historie om kjærlighet og valg.

FILM: Tyrkisk-italienske Ferzan Ozpetek vakte oppsikt med debuten «Hamam - det tyrkiske badet» i 1998, men har ikke vært på norske kinoer siden. Med «Øye for kjærlighet» leverer han et romantisk drama fra dagens Roma. Men innledningen, i 1943, viser et slagsmål mellom to bakere, som ender med at den ene dør og den andre stikker av.

I nåtida treffer vi vakre Giovanna (Giovanna Mezzogiorno), som er gift med Filippo (Filippo Nigro). De har to barn og et kranglete ekteskap. Ingen er fornøyd med tilværelsen, og Giovanna drømmer både om den Clark Kent-kjekke naboen Lorenzo (Raoul Bova) over gata og om å åpne eget konditori.

Alt forandrer seg den dagen Filippo insisterer på å ta med hjem en gammel mann med hukommelsestap. Han ble spilt av den 84 år gamle skuespillerveteranen Massimo Girotti, som døde like etter innspillingen. Til å begynne med er Giovanna svært negativ til den gamle, men når hun skjønner at han skjuler en spennende historie og fører henne sammen med Lorenzo, blir hun langt mildere stemt. Den gamle mannens fortid er dramatisk og uhyggelig, men samtidig gir han henne forståelsen av at hun kan oppfylle sine egne drømmer.

«Øye for kjærlighet» er en varm historie om kjærlighet og valg. Men selv om den er vakker, får man følelsen av at regissør Ozpetek overanstrenger seg i forsøket på å binde sammen historien fra krigen og Giovannas dilemma.