Romantisk revansj

Rapperne har begynt å snakke om kjærlighet igjen. Det er det all grunn til å glede seg over.

GULLKANTET: New Jersey-rapperen Fetty Wap under MTV Awards. Foto: Scanpix.
GULLKANTET: New Jersey-rapperen Fetty Wap under MTV Awards. Foto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Noe underlig har skjedd. For i 2015 er hiphop en langt mer romantisk musikksjanger enn sin bløte fetter, R&B. Tradisjonelt har arbeidsdelingen vært slik: Rappere rapper kynisk om sex, R&B-artister synger forførende om kjærlighet. Men nå er alt dette snudd på hodet. Og det er den mannlige R&B-en som lider. Etter The Weeknds gjennobrudd for noen år siden, har sjangeren blitt sur, selvmedlidende og i overkant macho. «It's a lot of girls at the club we just left / You got my time, girl, don't you disrespect it,» sutrer Trey Songz på ferske «Don't Play».

Etter så mange drinker som han har spandert på henne, er det siste han vil høre «slow down». Som vel er nøyaktig det noen burde sagt til herr Songz før han spilte inn låta. Lite er mindre sjarmerende enn en riking som oppfører seg som om han har krav på sex etter å ha spandert et par drinker på en ukjent kvinne. Men oftere og oftere møter vi en desillusjonert R&B-sjanger, som ikke bryr seg om å forstå kvinnene den forsøker å forføre, og som ikke har tid til romantikk. I hiphopsjangeren er det nå motsatt, og omslaget er smått historisk. Ta for eksempel Fetty Wap, en enøyd, ung rapper fra Paterson, New Jersey, som for øyeblikket ligger på tredjeplass på Billboards Hot 100 — på vei opp. Låta det er snakk om heter «Trap Queen», og du har kanskje allerede hørt den, for den er B-Listet hos P3. Oppsiktsvekkende nok, for «Trap Queen» er en låt som ikke bare høres ut som om den er spilt inn på et kjøkken i Atlanta, Georgia, med crack-gryta putrende i bakgrunnen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.