Romeo og Julie i MTV-maskinen

Shakespeare tåler det meste, også en «Romeo og Julie» som to timers musikkvideo, noe stykket nærmest er blitt i regissøren Baz Luhrmanns omgang med de unge elskende i Verona.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For her fyker det unna. Formen er hentet fra MTVs visuelle hakkematmaskin: Jump-cuts og heftige zoominger med masser av elektronisk og annen lyd attåt.

Shakespeare-bølge

Vi er inne i en veritabel Shakespeare-bølge på kino, der mange av Stratford-skaldens versedramaer kommer på rekke og rad. Til påske (?) får vi Kenneth Branaghs fire timers «Hamlet» og mer er i vente. Skjønt forskere i materien forteller at det så tidlig som 1908 ble produsert ti Shakespeare-filmer i USA alene.

Så trafikken er av gammel dato. Også det å «oppdatere» Shakespeare. Nylig så vi en «Richard III» i nazi-inspirert 1930-tallsmiljø. «West Side Story» varierte «Romeo og Julie» i 50-tallets N. Y. City.

Baz Luhrmanns «Romeo og Julie» utspilles i en lett futuristisk metropolis kalt Verona Beach. Byens skyline domineres av to massive høyhus tilhørende de rike familiene Montague og Capulet, med en stor Kristusstatue i midten.

Mye larm

Australieren Baz Luhrmann sjarmerte en hel verden med debutfilmen «Strictly Ballroom» (1992), en kjærlig-ironisk runde med sportsdansens svette og glamour. Den skaffet ham Hollywood-billett og -ressurser. For regissør, produsent og produksjonsdesigner blir Montague og Capulet nærmest to mafiafamilier som holder hverandre i sjakk, bl. a. med voldelige håndlangere. Akkurat her har det knepet litt med moderniseringen, for tekstens «sverd» er identisk med avanserte håndvåpen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer