Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Romeo og Julie i MTV-maskinen

Shakespeare tåler det meste, også en «Romeo og Julie» som to timers musikkvideo, noe stykket nærmest er blitt i regissøren Baz Luhrmanns omgang med de unge elskende i Verona.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For her fyker det unna. Formen er hentet fra MTVs visuelle hakkematmaskin: Jump-cuts og heftige zoominger med masser av elektronisk og annen lyd attåt.

Shakespeare-bølge

Vi er inne i en veritabel Shakespeare-bølge på kino, der mange av Stratford-skaldens versedramaer kommer på rekke og rad. Til påske (?) får vi Kenneth Branaghs fire timers «Hamlet» og mer er i vente. Skjønt forskere i materien forteller at det så tidlig som 1908 ble produsert ti Shakespeare-filmer i USA alene.

Så trafikken er av gammel dato. Også det å «oppdatere» Shakespeare. Nylig så vi en «Richard III» i nazi-inspirert 1930-tallsmiljø. «West Side Story» varierte «Romeo og Julie» i 50-tallets N. Y. City.

Baz Luhrmanns «Romeo og Julie» utspilles i en lett futuristisk metropolis kalt Verona Beach. Byens skyline domineres av to massive høyhus tilhørende de rike familiene Montague og Capulet, med en stor Kristusstatue i midten.

Mye larm

Australieren Baz Luhrmann sjarmerte en hel verden med debutfilmen «Strictly Ballroom» (1992), en kjærlig-ironisk runde med sportsdansens svette og glamour. Den skaffet ham Hollywood-billett og -ressurser. For regissør, produsent og produksjonsdesigner blir Montague og Capulet nærmest to mafiafamilier som holder hverandre i sjakk, bl. a. med voldelige håndlangere. Akkurat her har det knepet litt med moderniseringen, for tekstens «sverd» er identisk med avanserte håndvåpen.

Ellers er det ikke fritt for at Shakespeares blomstrende og blussende renessanse-poesi må slåss hardt for å gjøre seg hørt i larmen, som ikke akkurat bereder en for den store kjærlighetstragedien. Men både Leonardo DiCaprio og Claire Danes i tittelrollene gjør iallfall sine ting med ungdommelig glød og overbevisning. Og britiske Miriam Margoyle i rollen som Julies amme minner en igjen om at det ikke bare er tragedie (eller hyper-action av Luhrmann-design) med dette stykket. Det er like mye bred komedie.