Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

«Romeo og Julie» opplever sin heteste høst siden 1996.

Evig kjærlighet. 

FORELSKA: Claire Danes og Leonardo DiCaprio spilte Romeo og Julie i 1996. I 2016 spilles de derimot av Tarjei Sandvik Moe og Henrik Holm. Foto: Scanpix
FORELSKA: Claire Danes og Leonardo DiCaprio spilte Romeo og Julie i 1996. I 2016 spilles de derimot av Tarjei Sandvik Moe og Henrik Holm. Foto: Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka fylte den ultimate tenåringsfilmen tjue år. Da Baz Luhrmann-regisserte «William Shakespeare’s Romeo + Juliet» hadde premiere 1. november 1996, var den et postmoderne sjokk for oss som var i tenåra. Musikken. Neonfargene. Eksplosjonene. Den overdådige religiøse symbolikken. 17 år gamle Claire Danes. 21 år gamle Leonardo DiCaprio. Vi hadde rett og slett aldri sett noe liknende.

Ansikt mot ansikt: Rome og Julie fikk en natt sammen. Foto: Scanpix
Ansikt mot ansikt: Rome og Julie fikk en natt sammen. Foto: Scanpix Vis mer

Det var med ett usigelig lett å identifisere seg med den 400 år gamle, og evig hjerteskjærende, kjærlighetshistorien til Julie og Romeo.

De var tenåringer som oss.

Tjue år seinere er filmen aktuell på ny. 00-generasjonen har fått sin Romeo og Julie, Isak og Even. NRK-serien «Skam» viste allerede i forrige sesong at serieskaperne var inspirert av «Romeo + Julie», da Noora fikk øye på William gjennom et akvarium – åpenbart inspirert av den ikoniske filmscenen der Romeo ser Julie for første gang.

Men i denne sesongen tar de hommagen virkelig helt ut.

Isaks store forelskelse, Even, forteller at Baz Luhrman er hans favorittregissør. Guttenes første kyss skjer i et badebasseng, akkurat som i «Romeo + Julie». Til lyden av Des’rees pompøst vakre «Kissing you», filmens romantiske tema. Produsert, som hele det millionselgende «Romeo + Julie»-soundracket, av triphop-legenden Nellee Hooper.

Der vi på nittitallet måtte se filmen på kino, ser Isak den på laptopen sin hjemme i kollektivet. Men etter tåren som renner nedover kinnet hans å dømme, har han ikke noen problemer med å identifisere seg med den 20 år gamle filmen.

Eller det 400 år gamle Shakespeare-skuespillet, for den saks skyld.

–De fleste av oss har vært Romeo og Julie på et eller annet tidspunkt, sa Dagbladet-kollega og forfatter Inger Merete Hobbelstad da hun slapp sin Shakespeare-bok denne uka.

Den ulykkelige kjærligheten er universell.

Men der «Romeo + Julie» er en ekstremt stilisert reise gjennom nittitallets glorete populærkultur, er 2016-serien «Skam» neddempet og hverdagslig. Der nittitallsfilmen brukte grandiost manipulerende effekter for å dramatisere det umulige i kjærligheten mellom Romeo og Julie, kan «Skam» vie en hel scene til mekking av ostesmørbrød. «Skam» trenger ikke drama for at seerne skal kjenne det i kroppen. Ung kjærlighet er generelt ikke vanskeliggjort av ytre omstendigheter i 2016, med mindre de forelskede heter Isak og Even.

Ikke rart serien er i ferd med å bli et internasjonalt fenomen.

«Romeo og Julie» ender ikke godt.

Men det gjør heldigvis de to foregående sesongene av «Skam».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!