Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Romeo og Julie»

Romeo og Julie skapte eksamenstrøbbel

- Jeg leste spørsmålet om og om igjen, men fikk det ikke til å stemme. 

FORELSKA: Claire Danes og Leonardo DiCaprio spilte Romeo og Julie i 1996. Foto: Scanpix
FORELSKA: Claire Danes og Leonardo DiCaprio spilte Romeo og Julie i 1996. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da 14 000 engelske tenåringer skulle ta eksamen i engelsk litteratur før helga, skapte ett av eksamensspørsmålene stor forvirring blant elevene.

FÅR UT ORDENE: Hysterical Literature-prosjektet har laget denne videoen for å samle inn penger til ofrene etter orkanen Sandy. Her leses det fra William Shakespares «The Tempest». Doner her: http://vimeo.com/53986492 Vis mer

Det skulle nemlig vise seg at et av Englands største eksamensstyrer, OCR, hadde begått en stor blemme da oppgaven ble laget. I ett av spørsmålene fikk nemlig det Shakespeare-stykket «Romeo og Julie» lide av en uheldig omskriving. Det melder BBC.

I oppgaven ble det stilt spørsmål om Tybalt, en av stykkets nøkkelkarakterer. Problemet var at det ble kluss med Tybalts familierelasjoner. I oppgaven ble det skrevet at han tilhørte Montague-familien, mens han egentlig er en Capulet.

- Jeg ble helt satt ut

Spørsmålet som ble stilt i eksamensoppgaven var:

«Hvordan bruker Shakespeare Tybalts hat mot Capulet-familien til å påvirke det som skjer i stykket? Forklar dette ut fra akt én i femte scene og andre steder i stykket».

William Shakespeares evigaktuelle stykke, ble, ifølge Store Norske Leksikon muligens skrevet i 1595 og handler om verdens mest kjente forelskelse. Unge Romeo og Julie forelsker seg, men tilhører de rivaliserende familiene Montague og Capulet. Familiene er i krig med hverandre, men det hindrer det ikke de to i å gifte seg i hemmelighet. Det hele skal likevel gå fryktelig galt og de to forenes i døden.

En elev som slet med spørsmålet var Sophie Elder (16) fra Derbyshire.

- Jeg leste spørsmålet om og om igjen, men fikk det ikke til å stemme. Jeg ble helt satt ut. Alt hadde gått fint fram til jeg fikk spørsmålet. Vi hadde alle jobbet så hardt med eksamen. At styret gjorde denne feilen er forferdelig, sier hun til BBC.

Ifølge Elder var mange av elevene bekymret for å ha gjort feil på eksamen som følge av spørsmålet.

Legger seg flate

Eksamensstyret OCR legger seg flate etter eksamensfeilen.

«Vi beklager og vil gjøre opp for feilen når det blir satt karakterer på eksamensoppgavene. Ingen studenter skal trenge å uroe seg for å bli urettferdig behandlet. Vi etterforsker hva som kan ha skjedd», skriver de i en uttalelse.

Flere har imidlertid vært kritiske og mener feilen er uakseptabel. Blant dem er Geoff Barton, generalsekretær i den engelske foreningen for skoleledere, Association of School and College Leaders. Han mener at eksamenskandidater fortjener grundig sjekk av eksamensoppgver slik at elevene slipper denne typen problemer under eksamen.

Hele Norges coronakart