Romfolkets rettsstatus

Å dytte EØS-borgere inn på en buss for å deportere dem kollektivt ut av Norge, et lovbrudd etter straffelovens bestemmelser om ulovlig tvang og i verste fall kidnapping.

ULOVLIG: «Nok er nok, sett opp buss, send dem ut», sa Siv Jensen på søndag. Kollektiv deportasjon ville utgjøre uloglig tvang/kidnapping, og å oppfordre til det kan være straffbart etter oppviglerparagrafen, skriver John Christian Elden.
ULOVLIG: «Nok er nok, sett opp buss, send dem ut», sa Siv Jensen på søndag. Kollektiv deportasjon ville utgjøre uloglig tvang/kidnapping, og å oppfordre til det kan være straffbart etter oppviglerparagrafen, skriver John Christian Elden. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagers sommerdebatt om romfolket i Norge gir grunnlag for en viss oppklaring i gjeldende rettsregler og bakgrunnen for disse.

Det grunnleggende i de europeiske avtaleverkene er et fellesmarked som sikrer rettigheter til fri bevegelighet for personer, varer, tjenester og kapital på tvers av medlemsstatenes nasjonale grenser. På samme måte som borgere innen de ulike nordamerkanske statene fritt kan bevege seg fra stat til stat og søke både lykke, jobb og liv, kan borgere innen EØS-området i utgangspunktet gjøre det samme. Det er heller ingen begrensning i Norge for å flytte for eksempel fra Oslo til Finnmark - eller omvendt.

Den 29. april 2004 vedtok Europaparlamentet og kommisjonen (regjeringen) et direktiv for medlemslandene og EØS-landene om «Unionsborgeres og deres familiemedlemmers ret til at færdes og opholde sig frit på medlemsstaternes område» (2004/38/EF). I paragraf 11 heter det blant annet «Unionsborgernes grundlæggende og personlige ret til at tage ophold i en anden medlemsstat følger direkte af traktaten».

Den 15. desember 2008 vedtok Stortinget de nåværende regler om innreise og opphold fra EØS-borgere. Arbeiderpartiets Arild Stokkan-Grande som var saksordfører redegjorde i Stortinget for bakgrunnen: «Prinsippene i EØS-avtalen om fri personmobilitet omfatter retten til innreise, opphold og arbeid i et annet medlemsland for borgere av et EØS-land og deres familiemedlemmer. Ikke-diskrimineringsprinsippet forbyr forskjellsbehandling av borgere fra de ulike EØS-landene på grunnlag av nasjonalitet.» Fremskrittspartiet Per Willy Amundsen fulgte opp som første taler og sa at: «Direktiv 2004/38/EF er i utgangspunktet et uproblematisk direktiv etter intensjonene. Derfor var det også forventet at dette skulle være et direktiv som ville gå igjennom i Stortinget uten stor uenighet. Fremskrittspartiet stiller seg også bak intensjonen i det såkalte oppholdsdirektivet».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer