Romjulsrock i Kosovo

Espen Thoresen har rømt Norge og tilbringer romjula sammen med de 800 soldatene i Telemark bataljon, som vokter julefreden i Kosovo.

- Vi er jo blitt vant til brakketilværelsen etter den siste tv-serien, så vi finner oss godt til rette i containerne alle bor i her nede, sier Espen Thoresen. Mellom to konserter kaster han seg begjærlig over kjøttkaker i brun saus, som kjøkkenet disker opp med til bandet.

- Jeg synes det er en fin måte å feire en annerledes jul på. Vi var bare glad til for å komme oss vekk fra alt julemaset hjemme, sier Thoresen.

Et øyeblikk tror du at han virkelig mener at søle til anklene, timer i venting på grenseovergangen og trange køyer med Forsvarets soveposer er å foretrekke.

Avkobling

I sommer reiste Thoresen og Olsenbandet langs norskekysten med seilbåten «Engelen» som base. Nå har han sammen med Ingvild Hammer, Kjartan Kristiansen, Baard Slagsvold og Trond Tornes reist til Kosovo for å gi soldatene i Telemark bataljon en avkobling fra hverdagen - i form av halvannen times stand-up og rock'n'roll.

Sammen med det gamle «XLTV»-teamet besøkte Espen også SFOR-styrkene i Bosnia i fjor, og han innrømmer at det er litt stas å besøke området.

- Det skyldes bare at bestemora hans var balkansk sigøyner, slenger Baard ut.

Tvangsdigging

- Det er egentlig litt ok å spille på sånne steder, for de har liksom ikke noe alternativ. Det blir på en måte litt tvangsdigging - som å spille i et fengsel, sier Ingvild.

Turen til Kosovo har også gitt de norske artistene mulighet til å studere krigens etterlatenskaper på nært hold. De har sett utbrente landsbyer og presisjonsbombede bygg, og like bortefor den norske leiren ligger en tidligere serbisk militærleir som nærmest er jevnet med jorden.

- Det er utrolig å se hvor store materielle ødeleggelser det er i området, sier Trond.

- Helt jævlig, legger Baard til.