Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Eurovision 2017:

Romleir i MGP-byen påtent: - Vi fryktet for hva som ville skje før Eurovision

Først ble over 180 personer tilhørende romfolket i Kiev skremt vekk fra vertsbyen. Noen dager etterpå brant bosetningen deres ned til grunnen.

BRANN: Bildet viser flammer og røyk fra romleiren natt til 5. april i år. Noen dager før ble over 180 av Kievs romfolk skremt vekk fra området på grunn av påståtte trusler fra høyreekstreme. Foto: Privat
BRANN: Bildet viser flammer og røyk fra romleiren natt til 5. april i år. Noen dager før ble over 180 av Kievs romfolk skremt vekk fra området på grunn av påståtte trusler fra høyreekstreme. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV, UKRAINA (Dagbladet): Gjennomføringen av Eurovision-finalene denne uka gjør at Ukraina ønsker å vise fram hovedstaden Kiev fra sin beste side.

Det er rent og pent i gatene, og fasaden til en gammel, høyreist og forlatt boligblokk ikke langt unna Eurovision-arenaen er tildekket med hvit presenning. Samtidig er flere metro-stasjoner og veinettet rehabilitert for store summer i tida før «sirkuset» inntar byen.

Dagbladet kan imidlertid fortelle at det er politiske krefter i Kiev som ikke ønsker å vise fram alle de urbane sidene av Eurovision-vertsbyen. Vladimir Netrebenko heter mannen som skryter til Dagbladet av å ha ryddet byen for romfolk på eget initiativ. Uten offisiell involvering av politi eller Kievs politiske ledelse.

GIKK TIL AKSJON: Lederen av den politiske organisasjonen Edyna Syla, Vladimir Netrebenko (til høyre), fjernet romfolket fra leiren av «hensyn til deres egen sikkerhet». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GIKK TIL AKSJON: Lederen av den politiske organisasjonen Edyna Syla, Vladimir Netrebenko (til høyre), fjernet romfolket fra leiren av «hensyn til deres egen sikkerhet». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- En symbolsk handling

5. april ble en flere år gammel, provisorisk bosetning, som kun få dager tidligere huset rundt 180 romfolk, i nabolaget Berezniaky sørøst i byen, rasert og satt fyr på.

- Det er en veldig symbolsk handling. Noen ønsker å si «dra og ikke kom tilbake», sier visepresidenten i frivillighetsorganisasjonen Chirikli Foundation, Zola Kondur, til Dagbladet.

- Med Eurovision på trappene visste vi at denne bosetningen var truet, og var veldig redde for hva slags situasjoner som kunne oppstå, fortsetter hun.

- Intoleranse og rasisme

Hun har vært svært aktiv i menneskerettighetene til romfolket i Kiev og Ukraina i over 15 år. Den nylig destruerte romleiren har vært omstridt i lang tid på grunn av forsøpling, dårlige sanitære forhold og anklager om kriminalitet.

- Krigen mot Russland har gjort at intoleranse og rasisme overfor utlendinger og LHBT-miljøet vokser. Vi kjemper for romfolket, men møter bare motgang blant politikerne, sier Kondur som ofte skal ha besøkt leiren med mat og medisiner.

- 31. mars ble jeg ble oppringt av en sanger, kjent blant romfolket. Han sa at en gruppe ytterliggående høyreradikale planla et angrep på leiren, og at vi må få dem ut for deres egen sikkerhet. Jeg fikk sjokk og ble redd for dem, forteller Kondur.

OPPGITT: Zola Kondur i Chirikli Foundation forsøker å integrere vanskeligstilte romfolk i Kiev, men møter motstand. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OPPGITT: Zola Kondur i Chirikli Foundation forsøker å integrere vanskeligstilte romfolk i Kiev, men møter motstand. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Jevnet med jorden

Når Dagbladet besøker stedet tirsdag, er alle spor av bosetningen visket vekk. Anleggsmaskiner har dekket over restene av den nedbrente leiren med store mengder fyllingsmasse.

Romfolket er ikke å få tak i. De ble nemlig sendt ut av Kiev etter at den lokale nabolagspolitikeren Vladimir Netrebenko tok saken i egne hender, og gikk til aksjon 31. mars.

RØYK: Bilder tatt ikke lenge etter brannen viser at det fortsatt steg røyk opp fra leirrestene da fyllmassene ble dumpet på stedet. Foto: Privat
RØYK: Bilder tatt ikke lenge etter brannen viser at det fortsatt steg røyk opp fra leirrestene da fyllmassene ble dumpet på stedet. Foto: Privat Vis mer

Overfor Dagbladet nekter Vladimir Netrebenko, som er lederen av den politiske organisasjonen Edyna Syla, all befatning med brannen, men han bekrefter at han står bak arbeidet med å få ryddet området for mennesker.

Rydd før Eurovision

På Facebook har Netrebenko også publisert et innlegg hvor han omtaler sin egen handlekraft på vegne av nabolaget. Det tok seks dager å få aksjonen gjennomført, sier han i innlegget, og poserer med et brev til Kievs ordfører.

TIL ORDFØREREN: Brev om romleiren.
TIL ORDFØREREN: Brev om romleiren. Vis mer

I brevet, datert 5. april, informerer han om det han beskriver som lyssky virksomhet fra «klaner» og «subetniske» grupper. Han ber også myndighetene om å rydde området på grunn av det kommende Eurovision-arrangementet.

- De forurenset dammen ved siden av, og det gikk rykter om narkotikasalg og til og med om at de gravla barn som døde av sykdom på stedet. Myndighetene gjorde ingenting selv om jeg forsøkte å kontakte administrasjonen. For å lettere komme i kontakt med romfolket, tok jeg kontakt med en kjent rumensk sanger, forteller Netrebenko til Dagbladet.

Han hevder videre at han fant indikasjoner på Facebook om at høyreekstreme planla å angripe leiren. På grunn av sikkerheten måtte situasjonen løses raskt, sier han, og de oppsøkte menneskene i leiren med informasjonen. Ifølge Netrebenko fikk 100 av de bosatte i leiren togbilletter til regionen Transcarpathia, «hvor de kommer fra».

FYLLES IGJEN: Store mengder fyllingsmasse dekker nå området der romleiren lå. Her er en lastebil i aksjon kort tid etter brannen. Foto: Privat
FYLLES IGJEN: Store mengder fyllingsmasse dekker nå området der romleiren lå. Her er en lastebil i aksjon kort tid etter brannen. Foto: Privat Vis mer

Zola Kondur i Chirikli Foundation sier derimot at hun har sett mange fra leiren sove på togstasjoner i byen. Hun tror de fleste som har dratt vil returnere til Kiev innen to uker.

Maskerte menn

Journalist og frivillig i organisasjonen Youth for Peace, Eugene Savvoateev, har tidligere drevet undervisning for enkelte av barna som var bosatt i leiren. Han hevder å ha hørt at aksjonen var mer voldsom enn det Netrebenko forteller.

- Fire forskjellige familier har fortalt meg den samme historien i ettertid. De hevder at rundt klokka fem natt til 31. mars gjennomførte en gruppe maskerte menn et raid. De tvang folk ut av hyttene, tok bilder av alle og registrerte fingeravtrykk. Deretter ble de fjernet fra området med makt, sier Savvoateev til Dagbladet.

- KLASSISK SOVIETSTIL: Journalist Eugene Savvoateev viser Dagbladet området som ble svidd av og fylt igjen. Han er overbevist om at gjennomføringen av Eurovision er grunnen til at romleiren ble fjernet. - Dette er klassisk sovietstil. I 2012 ble også en romleir brent opp før fotball-EM, sier han til Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- KLASSISK SOVIETSTIL: Journalist Eugene Savvoateev viser Dagbladet området som ble svidd av og fylt igjen. Han er overbevist om at gjennomføringen av Eurovision er grunnen til at romleiren ble fjernet. - Dette er klassisk sovietstil. I 2012 ble også en romleir brent opp før fotball-EM, sier han til Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Vladimir Netrebenko har følgende å si om de angivelige vitneberetningene til romfolket.

- Det er et spill. Mange politiske partier prøver å bruke dette, og vil ta æren. Jeg har ikke sett noen maskerte menn. Det er bare rykter fra folk som utnytter situasjonen til politisk vinning.

SVIDD AV: Rundt 180 personer skal ha holdt til i leiren ved breddene av dammen Nedre Telbin sørøst i Kiev. Etter brannen ble området dekket med fyllingsmasse. Foto: Privat
SVIDD AV: Rundt 180 personer skal ha holdt til i leiren ved breddene av dammen Nedre Telbin sørøst i Kiev. Etter brannen ble området dekket med fyllingsmasse. Foto: Privat Vis mer

Tar avstand fra brannen

- Vet du hvem som tente på?

- Brannen vet jeg ingenting om. Den kan være påsatt av romfolket selv for å skjule narkotikaspor, av folk i nabolaget som så at det var forlatt, eller noen andre. Ja, noen ganger er jeg solid og hard, men noen grenser krysser jeg ikke. Det var viktig for meg å løse dette fredelig. Jeg har liberale verdier og har fokus på menneskeverd. Det er nok krig og flammer i Ukraina, fortsetter Netrebenko.

Han forteller om store politiske ambisjoner for partiet Edyna Syla, som driver med idrett og utdanning av ungdom, og har et fond for Ukrainske soldater.

- Jeg har holdt på i 11 år med Edyna Syla, og har drevet med forretninger innen transportbransjen i 13 år. En av fanesakene våre er åpen og lovlig lobbyisme. Vi har ikke politisk mandat i Kiev foreløpig, men satser på det ved neste valg, sier han.

26. april kommenterer politiet i Kiev hendelsene i romleiren. Overfor den ukrainske nettavisen Fakty.ua sier kommunikasjonsjef Oksana Blyischyk at politiet etterforsket ett tilfelle av kriminalitet knyttet til leiren, men at de ikke har vært involvert i deportering av romfolk fra byen.