Rømte fra Lena-figuren

Oppstyret rundt Lena-figuren i «Døden på Oslo S» ble for mye for Lee Figenschow (30). Hun rømte landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nå opplever hun at Harald Eia & Co parodierer rollefiguren hennes i ett kjør på tv og radio.

-  Egentlig er det bare en ære å bli parodiert. Men det har vært problematiske år. Særlig var det ille de fem første åra. Så jeg bare stakk. Flyttet til København og slutta å forholde meg til «Døden på Oslo S», sier Lee Figenschow til Dagbladet.

Til tross for at hun i mange år har avslått å la seg fotografere i media, blir Lee daglig stanset på gata av folk som kaller henne Lena og roper «Jeg fikser\'e ikke, Pelle!».

Det sier litt om kultstatusen at da Dagbladet kåret tidenes filmreplikk, kom nevnte Lena-utsagn på femteplass.

De seinere åra har Harald Eia, Bård Tufte Johansen og Atle Antonsen plukket opp Lena-karakteren og utviklet henne ganske hardbarket: Den første parodien dukket opp i tv-serien «Uti vår hage» i 2003, der Lena (i Harald Eias skikkelse) fungerte som guide gjennom norsk films historie. I radioshowet «Tazte priv.» med Harald og Bård, ble Lena stadig råere i kjeften. Ett av opptakene er inkludert på cd-en «Tazte priv.». Forrige torsdag startet «Tre brødre»-serien til Eia, Johansen og Atle Antonsen på NRK1. Her ble en ny føljetong kalt «Lena møter ekskjærester» introdusert. Første «ekskjæreste» ut var vokalist Prepple i DumDum Boys, som framførte låta «Englefjes» i nettopp «Døden på Oslo S». I går kveld var det Lars Lillo Stenbergs tur til å spille «ekskjæreste» med Harald Eias stadig mer løgnaktige og grisepratende Lena.

Bård Tufte Johansen kan ikke love at det stopper her:-  Vi har spilt inn en sketsj der Lena møter igjen ekskjæresten Ravi. Og det kan vel hende vi finner fram til ytterligere Lena-kjærester, antyder komikeren.

-  Hva er det som er greia med Lena?

Her må Tufte Johansen rådføre seg med Eia. Etter litt tisking blir de enige om følgende:

<strong><b> NYTT LIV PÅ TV:</strong> </b> «Lena» fra «Døden på Oslo S» (Harald Eia) møter ekskjærester hver torsdagskveld på NRK1. Her er det Lars Lillo Stenbergs tur til gjenforening. «Lena» hevder at «Kokken Tor» og «Hjernen er alene» egentlig handler om henne - og røper at hun en gang helte mens i grøten hans. Foto: NRK
NYTT LIV PÅ TV: «Lena» fra «Døden på Oslo S» (Harald Eia) møter ekskjærester hver torsdagskveld på NRK1. Her er det Lars Lillo Stenbergs tur til gjenforening. «Lena» hevder at «Kokken Tor» og «Hjernen er alene» egentlig handler om henne - og røper at hun en gang helte mens i grøten hans. Foto: NRK Vis mer

Finn Kalvik om igjen?

-  Vi har sans for typen . Lena framstår som mutt og sur, men egentlig vil hun ha oppmerksomhet. Og den får hun ved å lyve på seg lidelseshistorier. Som at hun har vært på kjøret, og at hun har begått selvmordsforsøk og så videre. Lena er ei normal jente som ønsker å framstå som frika og gæren. En fascinerende skikkelse, mener duoen.

-  Dere ble beskyldt for å mobbe Finn Kalvik systematisk. Er du engstelig for at dette kan bli en ny «Finn Kalvik-sak»?

-  Nei, det får være måter å dra skjeletter ut av skapet. Vi går jo ikke etter Lee Figenschow. Vi går etter en rolle hun spilte, for 12-15 år siden.

Bård Tufte leter etter eksempler, og kommer opp med følgende:

-  Skulle han som spiller Elling nå, bli sur om ti år fordi noen parodierte Elling-figuren hans? Men selvfølgelig - dersom Lee Figenschow føler seg ille berørt får vi revurdere saken. Men jeg tror ikke hun er det, sier Tufte Johansen, som har vært i kontakt med henne én gang:

-  Jeg tilbød henne å være med i føljetongen. Men hun takket nei.

Fikk tilbud om å dø

Lee Figenschow husker telefonen fra Bård Tufte Johansen:

-  Han ringte og spurte; «Kan du komme hit og dø av en overdose?» Det ville jeg ikke. «Nei vel, da får vi gjøre det sjøl da», sa han.

Lee Figenschow var ikke tilgjengelig for Dagbladet i går. Vårt intervju fant sted for drøye tre uker siden, i forbindelse med dvd-utgivelsen av de tre filmene om «Pelle og Proffen».

Så mediesky er Lee Figenschow, at hun ventet med å dukke opp til pressekonferansen var over. Hun ville bare treffe igjen medskuespillere og regissør Eva Isaksen.

Da Dagbladet tok kontakt, avviste Lee å la seg fotografere. Men hun ga et kort intervju. Ett av utsagnene hennes kan ses i sammenheng med Tufte Johansens påstand om at det å parodiere enn rollefigur er noe helt annet enn å drite ut originalen:

-  Jeg for min del ble veldig assosiert med Lena. For mye. Den første tida ga jeg intervjuer og stilte opp overalt. Min feil, selvsagt. Jeg var urutinert. Men det gikk for vidt. Jeg ble oppfattet som en talsmann for rusmisbrukere. Jeg, som er den streiteste typen jeg vet om.

-  En ære

-  Du ble assosiert med rollefiguren?

-  Ja. Det var en periode dette plaget meg. Derfor flyttet jeg til København. De første fem åra var ugreie.

-  Hvordan føles det nå?

-  Det er greit nå. Å bli assosiert med Lena er for så vidt hyggelig. Jeg er stolt over arbeidet mitt, og karakteren Lena er en klassiker. Men jeg er ferdig med henne.

-  Hvordan føles det å se og høre Harald Eia - han har jo tatt Lena et par skritt videre, for å si det mildt?

-  Egentlig er det bare en ære å bli parodiert. Mine negative følelser knytter seg heller ikke direkte til Lena eller parodiene. Den knytter seg til alt oppstyret - både det som skjedde de første åra, og alt som foregår nå, sier Lee Figenschow. Som i dag underviser i orientalsk dans og studerer medisin.

b> NY PARODI HVER UKE: Bård Tufte Johansen (f.v.), Atle Antonsen og Harald Eias nye tv-show inneholder ukentlige Lena-parodier.
EN ÆRE: Lee Figenschows «Lena» i Eva Isaksens film «Døden på Oslo S» fra 1990. Her sammen med kjæresten «Pelle», spilt av Håvard Bakke. Til Dagbladet sier Lee Figenschow: - Jeg er lei av oppstyret rundt Lena, men det er en ære å bli parodiert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer