Fredrik Skavlan

«Rømte» til Thailand alene

Han dro alene til Thailand etter en krevende sesong, men savnet familien. Nå har seksbarnsfaren Fredrik Skavlan skrevet bok med oppmuntringer til foreldre.

DRO TIL THAILAND ALENE: «Skavlan»-programleder Fredrik Skavlan rømte Norge til fordel for Thailand etter en krevende sesong. Foto: NRK
DRO TIL THAILAND ALENE: «Skavlan»-programleder Fredrik Skavlan rømte Norge til fordel for Thailand etter en krevende sesong. Foto: NRK Vis mer
Publisert

Du som forelder sitter med nøkkelen til en harmonisk jul med barn i alle aldrer, ifølge Fredrik Skavlan.

- Harmonien kommer innenfra, gjør den ikke? Så man får begynne med seg selv, mener han.

Den profilerte tv-profilen har seks barn. Tre barn sammen med skuespillersamboer Maria Bonnevie, i tillegg til tre vokse barn fra et tidligere forhold. Han har tidligere uttalt at han er opptatt av at alle barna skal bli én flokk, og han vet derfor litt om hva som skal til for å få samlet troppene for feiring av alle slag. Selv ser han mer fram til 2021 enn til jul.

- Planen er at jula skal bli kort og koselig. Jeg er veldig glad i hverdager, skriver Skavlan i en e-post til Dagbladet.

Deler sitt beste råd

Men heller ikke alle hverdager går på skinner. I sin nye bok «Kaviar i tastaturet» deler 54-åringen både fotografier fra egen hverdag og tegnede oppmuntringer til foreldre som ikke mestrer rollen i alle situasjoner.

- Det er lindrende å høre at du ikke er alene om å kløne det til iblant, mener Skavlan.

Sitt aller beste foreldreråd fikk han av moren sin.

- Hun sa: Si ja litt oftere. Når man får et spørsmål hvert 45. sekund er det lett å si nei som en refleks, men veldig ofte er det de spør om egentlig helt greit.

TRE BARN SAMMEN: Fredrik Skavlan og Maria Bonnevie ble sammen i 2006 og har tre barn sammen. Foto: NTB
TRE BARN SAMMEN: Fredrik Skavlan og Maria Bonnevie ble sammen i 2006 og har tre barn sammen. Foto: NTB Vis mer

En hard sesong

TV-showet som bærer hans navn var tidligere überpopulært både på SVT og i Gullrekka på fredagskvelden på NRK. Men etter at «Skavlan» ble flyttet til TV 2 i 2018, har seertallene sunket.

I forordet på boka «Kaviar i tastaturet» skriver Fredrik Skavlan at han dro til Thailand helt alene for å gjenvinne kreftene etter en krevende sesong. I bagasjen lå skisseblokka klar, men blokka ble liggende der. Først vel hjemme igjen kom kreativiteten tilbake.

- Jeg hadde en naiv forestilling om at jeg skulle bli ekstra kreativ av å sitte i skyggen av en palme. Men jeg behøver ikke å reise bort for å bli kreativ, jeg behøver en deadline og en streng redaktør, forteller han til Dagbladet om bokprosjektet som både har nye og eldre tegninger.

- Dette har vært et gledelig gjensyn med gamle ting jeg har gjort, blant annet for Dagbladet. Og en del nyproduksjon.

Grunnløse bekymringer

Å ha barn er å befinne seg i en kronisk tilstand av uro og kjærlighet, lyder omtalen av boka «Kaviar i tastaturet». Skavlan har selv kjent på uro for barna, men har etter mange års erfaring lagt mange av bekymringene på hylla.

- Én ting er skrammel og hyl – det skumleste er egentlig når det blir helt stille. Men med tida lærer man at de fleste av ens bekymringer heldigvis er grunnløse, mener Skavlan.

Han fikk sitt første barn som 23-åring, og sitt sjette da han var 51 år. Han mener en av hovedforskjellene med å få barn i ung og voksen alder er at han ikke lenger makter like lange lekestunder på gulvet.

- Øktene på alle fire blir færre, men også lengre, siden det er vanskeligere å komme opp igjen, innrømmer Skavlan.

Han mener det aldri har vært vanskelig å «se» hvert enkelt barns individuelle behov, da ingen av hans barn er lette å overse.

- De får stort sett den tida jeg har, kan du si. Sånn har det vært siden jeg var 23. Men etterhvert melder spørsmålet seg: Setter egentlig de av nok tid til meg?, spør han retorisk, mens en av tegningene i hans nye bok viser et foreldrepar som hevder å ha god kontakt med sine eldre barn – på vipps.

BYTTET KANAL: Fredrik Skavlan gikk fra NRK til TV 2 i 2018. Foto: Marit Hommedal / NTB
BYTTET KANAL: Fredrik Skavlan gikk fra NRK til TV 2 i 2018. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

Flere tegnere i familien

Skavlan har tegnet siden han var barn, og leverte tidlig tegneserier til Dagbladet, Aftenposten og Det Nye. I tillegg til programlederjobben har han illustrert flere bøker, og til og med tegnet offisielle julefrimerker. Ett av barna har arvet hans forkjærlighet for tegning.

- Hun er åtte og tegner ting jeg har brukt et liv på å ikke få til, forteller Skavlan.

Om noen måneder blir Skavlan bestefar for første gang, men tv-profilen er ordknapp om akkurat det. Dette året har han og familien for det meste holdt seg hjemme, noe han ikke synes har vært så ille. Men TV-profilens håp for neste år er at alt med tiden blir bedre enn i år.

- Jo lengre dagene blir fram mot sommeren, jo mere lysner det nok. Husk hva kjørelæreren sa: Nå gjelder det å holde blikket langt fram på veien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer