Ronald (61) utfordrer utfordrer Sputnik (55)

DRANGEDAL/PORSGRUNN (Dagbladet): Her står sjefen sjøl og synger duett med Ronald - mannen som skal bli den nye kongen av folkelige schlagere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg er klar til å overta stafettpinnen fra Sputnik, sier den gryende popstjernen på 61 år.

Millionsalg

Mannen bak Knut T. Storbukås' suksess, plateprodusent Terje Welle Busk, kan vise til 1,8 millioner solgte kassetter, plater og cd-er i løpet av en femtenårsperiode.

Suksessen har skjedd uten hjelp av tv-reklame og vesentlig mediesupport. Over én million av platene står lastebilsjåføren Storbukås for. Nå har Busk funnet Sputniks (55) etterfølger: Ronald Holmberg fra Porsgrunn.

- Jeg er overbevist om at Ronald blir like populær som Sputnik. Det er bare snakk om tid. Han er allerede helt for mange i alderen 60 pluss, sier Busk.

Ronald spiller musikk for en gruppe mennesker som teller én million nordmenn, ifølge Busk en gruppe som blir oversett av medier og radio/tv.

Sputniks karriere går nedover, og Ronald står parat til å overta. Imens går jungeltelegrafen blant gamle damer med burgunderrøde hatter og grønne kåper: «Har'u hørt om'n Rånnall?»

Nostalgisk glød

- Jeg får telefoner og kort fra hele landet. Jeg kan vel si det vel, Terje? forteller Ronald fra baksetet mens Busk kjører slalåm på svingete veier mot Drangedal og Sputniks hjem.

- Jeg trodde aldri jeg skulle bli så populær i en alder av 61. Hadde jeg vært 25 i dag, så hadde jeg mistet bakkekontakten. Men jeg er en jordnær fyr. Det hører du på musikken min.

Den pensjonerte tollinspektøren er ute med «Ronald 4». 25000 plater har han solgt av sine fire utgivelsene. Ronald låter som en mellomting av Sputnik og Vikingarna. Han har en evangelists glød og et nostalgisk anslag i musikken, og synger nykomponerte sanger med titler som «Sangen til mor», «Du ble min mening i livet» og «Kontaktannonsen».

Psykiske problemer

Ronald startet som dansemusiker som 17-åring i 1954. Til tross for angst og psykiske problemer maktet han å holde det gående til han ble 48 år.

- 25 år gammel fikk jeg en alvorlig knekk. Gikk til psykiater i fire år, og har brukt medisiner siden. Jeg lider av panikkangst.

- Tror mange har det som meg, og jeg gir gjerne angsten et ansikt. På det verste sto jeg bak høyttalerkassene og sang. Ofte måtte jeg gå av scenen og ta meg inn igjen på bakrommet. Har problemer når mange ser på meg.

Og det er det jo ikke lett å unngå når man er sanger og gitarist. Det var han blant annet i Excelsior Band, som salige broder Aage startet i 1938.

Da han skrev kontrakt med Terje Welle Busk for to år siden, var det på følgende betingelser:

  • Aldri opptre på tv.
  • Aldri gjøre radio- eller avisintervju.
  • Aldri opptre.

Nye medisiner, trangen til å komponere og plateprodusent Busks støtte har gitt Ronald den selvtilliten han trengte. Nå er han klar for å være popstjernen 65 år gamle kvinner lengter etter.

Duett med Sputnik

Vi svinger inn på tunet hos lastebilsjåføren og hører liflige toner fra garasjen. Sputnik speller singback, og inviterer Ronald på duett med norsktopphiten «Karianne» - som er komponert av Ronald. Ronald har skrevet flere av Sputniks sanger.

- Hvilke råd vil du gi Ronald, Knut?

- Det har vore et hælvet. På scenen skulle du smile, men hele tida hadde jeg dette i bakhodet.

- Hadde hva..?

- Likningsmyndighetene, vel. Ble stadig etterlikna for 100000 og 150000. De er alltid ute etter deg. Pass deg.

- Du, Knut, kanskje du kan gi meg det rådet du har gitt deg selv? spør Ronald forsiktig.

- Hvilket råd?

- Det med at du alltid har vært deg selv.

- Jo, du må huske på alltid å være deg selv, Ronald. Som meg.

Sputnik og Ronald er enige om at det er slitsomt å reise rundt og opptre. På kjøpesentra eller til dans. Og Sputnik, som har turnert både ute og hjemme, kommer med hjertesukket:

- Vi sa det da vi holdt på som verst, at det ikke er rart at ungdommen bruker hasj for å klare det.

- Nei, jeg må alltid legge meg nedpå en to-tre timer etter å ha sunget på et formiddagsarrangement, sier Ronald for å understreke artistpresset.

Dekorert bil

Vi ratter ut fra gårdsplassen til lastebilsjåføren og legger oss på hjul mot Porsgrunn. Hjem til'n Ronald, som bor i et rosa hus med karnapper og hvitmalte vinduer. Hjem til det lille studioet, der han har lokalavisutklipp på veggen og stilige fotografier av seg selv som unggutt med mørkt hår og klassisk, moteriktig kinnskjegg - og gitar.

- Jeg har ikke så fin bil som Sputnik, men det kommer nok, sier Ronald om kassebilen som er dekorert med hans navn. Han er glad for å være hjemme og bekjenner at intervjuet gikk bra, men så hadde han sikret seg med en nervetablett.

- Nå kan i hvert fall Terje Welle Busk endelig fortelle at også han har fått en artist i stallen som går på dop, sier Ronald og gapskratter.

<B>SPUTNIKS ARVTAKER:</B> Hele Norges lastebilsjåfør Sputnik (t.h.) møter utfordreren, Ronald Holmberg, i garasjen til duett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer