Ronja redder kvelden

I Bjørn Sæters regi og Per Olav A. Austdahls scenografi er Astrid Lindgrens barneversjon av Romeo og Julie, «Ronja røvardotter», blitt en fryd for øyet, med svære røverborger, nifse skoger, skumle huler, glade vårstemninger og ikke minst, med en rekke artige og snurrige grådverger og huldretusser.

Med Sebastians musikk og sanger, som spenner fra det rocke- og hillbillieinspirerte til reine ballader, ligger alt til rette for en kveld hvor hele familien kan kose seg i selskap med Lindgrens kjente kjærlighetshistorie.

Når historien om de hardt prøvede røverbarna Ronja (Heidi Gjermundsen) og Birk (Bjørnar Teigen) likevel ikke tar helt av, skyldes det flere forhold. For det første at personene ikke slår helt igjennom i de mektige scenebildene. Dernest at Annina En-ckells dramatisering og Sæter og Sebastians bearbeidelse ikke helt klarer å fange opp og formidle sødmen og eventyret, kjærligheten og døden i Lindgrens rare og fascinerende fortelling.

Heidi Gjermundsens Ronja har en sjarm som når benkeradene. Men oppsetningen som sådan har mistet noe av sjarmen og nerven til fordel for stort arrangerte, fysiske, tydelig tegnede og i og for seg velspilte scener.

SJARMTROLL: Heidi Gjermundsen sjarmer seg til en firer på terningen hos Dagbladets anmelder.