MER ENN IDRETT: Når vi nå retter oppmerksomheten vår mot verdens største idrettsarrangement i Rio, bør vi derfor ikke bare være opptatt av idrettsprestasjonene. Vi bør også ta inn over oss at lekene foregår i en by og i et land hvor det kan være ekstra vanskelig å være jente, skriver Siv Meisingseth. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
MER ENN IDRETT: Når vi nå retter oppmerksomheten vår mot verdens største idrettsarrangement i Rio, bør vi derfor ikke bare være opptatt av idrettsprestasjonene. Vi bør også ta inn over oss at lekene foregår i en by og i et land hvor det kan være ekstra vanskelig å være jente, skriver Siv Meisingseth. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

Ropene fra Rio

Vold og overgrep mot kvinner preger hele det brasilianske samfunnet

Meninger

Jeg har en gåte til alle OL-interesserte. Dere skal frem til et kjennetegn ved Brasil. Hva er omtrent like vanlig som fotball og volleyball – det finnes både på landsbygda, i slummen og i byene – men det skaper ingen vinnere, bare ofre?

Svaret er dessverre vold mot jenter og kvinner.

Vold og overgrep mot jenter preger hele samfunnet og alle sosiale lag i Brasil. Statistikken er opprivende. Annenhver time blir en jente drept. Hvert år blir 500 000 jenter voldtatt. Bare i byen Sao Paulo alene blir hvert 15. sekund en jente overfalt og utsatt for vold.

I Brasil er jentene mye mer opptatt av hvordan de skal få en tryggere tilværelse, enn hvordan det går i de olympiske øvelsene. Når vi nå retter oppmerksomheten vår mot verdens største idrettsarrangement i Rio, bør vi derfor ikke bare være opptatt av idrettsprestasjonene. Vi bør også ta inn over oss at lekene foregår i en by og i et land hvor det kan være ekstra vanskelig å være jente.

INGEN FEST: For de færreste av jentene i Rio og resten av Brasil blir OL en fest, skriver Siv Meisingseth.
INGEN FEST: For de færreste av jentene i Rio og resten av Brasil blir OL en fest, skriver Siv Meisingseth. Vis mer

Nå i juni sirkulerte en grusom video i sosiale medier av en jente som blir seksuelt misbrukt av flere menn i Brasil. Videoen viser en type voldsovergrep som blir grovt underrapportert og som ødelegger livene til tusenvis av jenter og kvinner i landet hver eneste dag. I dag blir kun om lag 10 prosent av overfallsvoldtektene i Brasil rapportert til politiet.

Mens den latin-amerikanske stormakten er inne i de siste forberedelsene til sommer-OL, blir ropene fra kvinner og jenter i Rio og resten av Brasil som krever en slutt på volden, høyere og høyere. Det er på tide at verden lytter til dem.

I en by lenger nord i Brasil, Sao Luis, har mine kolleger i Plan International i opptakten til OL-festen møtt jenter som selv har erfart vold, men som nå kjemper for et virkelig oppgjør med overgrepene mot jenter.

Girlene (30) ble mishandlet av faren sin, voldtatt av stefaren sin og forlatt på gata da hun var 13 år. Som barn tiet hun om det som skjedde, og la skylden på seg selv. Nå tar hun til orde for å få bukt med volden:

«Seksuell vold er et alvorlig problem i Brasil på grunn av mangel på offentlig politikk og håndhevelse av lovverk», sier hun. «Men volden henger også sammen med en rekke andre problemer. I mitt tilfelle led min mor også. Hun ble ikke seksuelt misbrukt, men hun ble også utsatt for vold. Til alle jenter og kvinner som har opplevd noe lignende: Vær så snill, si i fra! Ikke la en person komme unna med det. La oss vise samfunnet at vi ikke vil tie om vold!»

I Sao Luis, som i resten av Brasil, er vold mot jenter vanlig. Her bor også Charlienne (17). Hele livet har hun vært vitne til at faren gikk til daglige angrep på moren hennes. Det satte dype spor i henne som barn. Nå er hun selv mor og kone – og hun er fast bestemt på å ha en likeverdig relasjon til mannen sin:

«Hvis han skulle slå meg, ville jeg gått hjem til moren min og rapportert ham til politiet», sier hun. «Vi må ikke tolerere vold mot kvinner!»

Men vold mot jenter og kvinner skjer ikke bare innenfor hjemmets fire vegger. Det skjer like gjerne på offentlige steder. En enkel ting som å gå til skolen forbindes med frykt. Larice (18) bor i et område av Sao Luis der dop og vold er utbredt. Hun må alltid passe på å holde verdifulle eiendeler trygt ute av syne for andre.

«Jentene er mer sårbare enn guttene», forteller hun. «Vi kan ikke gå alene, ellers kan vi bli angrepet slik søsteren min ble. Det eneste stedet jeg føler meg trygg, er når jeg er inne på skolen eller hjemme.»

Voldshistoriene i Brasil er mange. Og i strøkene rundt OL-anleggene i Rio kan de også være spesielt grove. I de store byene blir mange unge ofre for trafficking, tvunget inn i sexindustrien og solgt på gata. Kundene er like gjerne turister som brasilianere. Særlig under store arrangementer strømmer tilreisende sexkunder til gatene og utestedene. Unge jenter blir ofte sminket eldre for at det skal være lettere å selge dem.

For de færreste av jentene i Rio og resten av Brasil blir OL en fest. Mange vil få det verre enn de har det til daglig. Plan International er til stede i Brasil. Der arbeider vi langsiktig med å gjøre jenters situasjon bedre. Men vi arbeider også spesielt med jenters trygghet under lekene i Rio - i partnerskap med lokale organisasjoner og myndigheter.

Det kan bli noen krevende uker.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.