Marcus og Martinus

Røper: - Aldri vært på date

Marcus og Martinus blir stoppet for selfier verden over, og internasjonale fans oppsøker dem hjemme. Men de røper at tilværelsen kan føles ensom.

IKKE LENGER BARNESTJERNER: Marcus og Martinus Gunnarsen er lei av å bli sett på som barnestjerner. Nå er stemmeskiftet tilbakelagt og tvillingene er klare med ny låt. - Nå vil vi lage musikk alle kan relatere til, sier de. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
IKKE LENGER BARNESTJERNER: Marcus og Martinus Gunnarsen er lei av å bli sett på som barnestjerner. Nå er stemmeskiftet tilbakelagt og tvillingene er klare med ny låt. - Nå vil vi lage musikk alle kan relatere til, sier de. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det er et nytt kapitel for oss, en ny start. Nå vil vi lage musikk alle kan relatere til, sier Martinus Gunnarsen.

- Ja, vi er blitt 20 år og har fått lappen. Vi vil ikke bli sett på som barnestjerner lenger, eller at folk skal bli flaue over å høre på Marcus og Martinus, parerer Marcus Gunnarsen.

Det to tvillingene fra Trofors i Nordland fikk megakarriere etter at de for ti år siden vant MGP Junior med låta «To dråper vann» sunget på deres karakteristiske dialekt. De har siden toppet hitlistene med sanger som «Elektrisk» med Katastrofe og «Girls» med Madcon, ledet TV-show, fått fans verden og turnert med artister som Jason Derulo. Som 15-åringer ble de utnevnt til årets Spellemenn som yngste artister noensinne.

Pandemien ga tvillingene en ufrivillig pause fra rampelyset og duoen kunne i fjor fortelle Dagbladet at de var redde for å bli glemt. De siste ukene har brødrene derimot vært tilbake for fullt. De ga nettopp ut en ny singel, og fikk i Norge oppmerksomhet da de ikke dukket opp til 20-årsjubileet til MGP Junior forrige helg. Helgen før lagde tvillingene internasjonale overskrifter ved å sammen vinne Sveriges svar på TV-programmet «Maskorama».

2012: Tvillingene Marcus Gunnarsen og Martinus Gunnarsen (10) fra Trofors vant Melodi Grand Prix jr. (mgp jr.) i Oslo Spektrum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
2012: Tvillingene Marcus Gunnarsen og Martinus Gunnarsen (10) fra Trofors vant Melodi Grand Prix jr. (mgp jr.) i Oslo Spektrum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Vant svenske «Maskorama»

Brødrene ble med i programmet nettopp for å vise at de hadde endret seg.

- Vi ble først spurt av norske «Maskorama», men de satser mer på programmet i Sverige og har høyere seertall. Vi elsker Sverige og det passet bedre for oss nå, forteller Martinus.

- Det var gøy å stå på scenen igjen, selv om folk ikke visste at det var oss. Det ga mindre press, og vi fikk utforske låter som folk kanskje tenkte at vi ikke kunne synge. Jeg tror vi overrasket mange, sier Marcus.

Duoen lurte dommerpanelet i «Masked Singer Sverige» ved å synge annenhver låt og sammen utgjøre figuren Spelmannen. En bror satt i Spelmannens lirekasse, mens den andre sang på scenen. De fikk megaros fra dommerne, og favorittstempel fra seerne. Men det kom også ramsalt kritikk for at nordmennene vant.

- Det er alltid noen negative tilbakemeldinger, sier Marcus.

- At to nordmenn kunne være med der, var det jo ingen som kunne gjette. Bortsett fra fansen vår da, de skjønte det med en gang, smiler Martinus.

VANT: Marcus (i drakt) og Martinus (i kassa bak) stakk av med seieren i «Masked Singer Sverige». Foto: TV 4
VANT: Marcus (i drakt) og Martinus (i kassa bak) stakk av med seieren i «Masked Singer Sverige». Foto: TV 4 Vis mer

Baksiden av rampelyset

Nå som stemmeskiftet ble tilbakelagt under pandemien og de har fått sangskryt som Spelmannen, håper 20-åringene å tre ut av sin gamle boks som barnestjerner. I forrige uke slapp de låta «When all the lights go out» med et for dem helt nytt lydbilde.

- Låta er mer moden enn det vi har gjort tidligere. Den er også mer personlig. Den handler om å ta vare på dem rundt seg. Det er mange som vil ha oppmerksomheten din når du er i rampelyset, men feiler du, er de ikke der lenger. Det er viktig å ha de riktige folka rundt seg.

Marcus ser på broren, og fortsetter:

- Det kan være veldig ensomt på turné, men jeg er heldig som har Martinus sammen med meg i denne bransjen.

- Ja, vi har blitt lurt flere ganger av folk vi trodde vi kunne stole på. Vi er heldige som har hverandre, forteller Martinus uten å ville utdype mer.

Brødrene har tidligere gjort suksess med sanger om søt romantikk, men gutta som fylte 20 år i februar vil nå synge om mer selvopplevde tema. Forelskelsene i tidligere låter har de ennå ikke opplevd.

- Nei, jeg skulle ønske jeg var bedre på akkurat det. Det er ikke bare bare å finne noen man liker, sukker Martinus.

- Vi har aldri vært på date noen av oss, legger broren til.

- Men det er jo noen jenter de snakker med da, smetter faren inn.

SPELMANNEN: Det var den norske tvillingduoen Marcus og Martinus som skjulte seg bak dette kostymet. Foto: Magnus Ragnvid / TV4
SPELMANNEN: Det var den norske tvillingduoen Marcus og Martinus som skjulte seg bak dette kostymet. Foto: Magnus Ragnvid / TV4 Vis mer

Omringet av fans

Til tross for ensomheten som følger ved å stadig være på reise, får visst brødrene sjelden være helt alene. «Kan jeg ta selfie?», «Kan jeg og?», «Og jeg?». Spørsmålene hagler fra alle kanter når duoen går rundt i Bjørvika i Oslo – et område som i likhet med dem er i full transformasjon. Gutta nikker, smiler og poserer på bilde etter bilde.

- Det har vært nesten to år uten noen selfier, så det er bare koselig, mener de.

Etter den internasjonale suksessen er de vant til å bli stoppet hvor hen de går. De synes det nesten utelukkende er stas, bortsett fra hjemme på Trofors.

- Vi har vanligvis rundt 210–220 reisedager i året, og da vil vi helst slappe av, ha helt fri og slippe å tenke på hvordan vi ser ut hjemme, innrømmer Marcus.

De opplever likevel å bli oppsøkt av håpefulle fans på tettstedet fire mil utenfor Mosjøen. Flere har kommet kjørende fra kontinentet, noen har campet i telt like ved der familien bor, andre har gått inn i hagen og tatt bilder inn gjennom vinduene.

- Andre juledag ringte det på døra da vi skulle spise familiemiddag. Og der sto det noen fra Tyskland som hadde flydd til Norge og leid bil for å kjøre til oss. Men det var midt under corona, og vi kunne ikke ta med noen inn i huset da, forteller Marcus.

LILLESØSTER SYNGER OGSÅ: Marcus Gunnarsen og Martinus Gunnarsen med lillesøster Emma Gunnarsen på Allsang på grensen i fjor. Lillesøster er også blitt artist.
LILLESØSTER SYNGER OGSÅ: Marcus Gunnarsen og Martinus Gunnarsen med lillesøster Emma Gunnarsen på Allsang på grensen i fjor. Lillesøster er også blitt artist. Vis mer

Første fest

Pandemien har gjort at de har vært mer på Trofors de siste åra, og 20-åringene har opplevd mer av hverdagen der. Duoen som i fjor fortalte at begge var avholdsmenn, har også hatt tid til å smake sine første drinker.

- Vi har alltid vært under 18 år på turné, og har aldri vært gamle nok for fester. Etter å ha jobba en hel dag, så har vi ikke orka det heller. Men vi drikker jo nå, røper Martinus.

- Ja, vi har vært på vår første fest i corona-tida, forteller broren.

Brødrene har likt å ha mer tid til familie og venner, men innrømmer at pandemien har vært krevende. De var akkurat i ferd med å slå igjennom i Asia, og var i Shanghai i 2019 da coronaviruset ble oppdaget. De ble derfor sendt hjem, og siden har konsertvirksomheten vært parkert.

- Det har vært godt å kunne være litt mer hjemme, men samtidig gjør det at vi setter mer pris på jobben vi gjør. Vi er jo entertainere og elsker å stå på scenen, så pandemien har vært kjip, innrømmer Marcus.

- Ja, vi gleder oss til å ha konserter igjen. Vi lever av å ha konserter, og det har vi ikke hatt på to år. Så økonomien er ikke slik den har vært heller, stemmer Martinus i.

TRIVES PÅ SCENEN: Marcus og Martinus har spilt på store stadioner over hele verden, men har hatt en pause i reisinga på grunn av pandemien. De var i Shanghai 2019 da coronaen brøt ut. Her fra Moments Tour 2018 i Oslo Spektrum Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
TRIVES PÅ SCENEN: Marcus og Martinus har spilt på store stadioner over hele verden, men har hatt en pause i reisinga på grunn av pandemien. De var i Shanghai 2019 da coronaen brøt ut. Her fra Moments Tour 2018 i Oslo Spektrum Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Ny stil

De reentrer rampelyset med ny stil, og promobilder der Martinus har rosa kortklippet hår, mens Marcus har beholdt fargen og manken litt lenger. De vil vise at de ikke lenger er som MGP Junior-låta «To dråper vann», og har markert bruddet med barnemusikken med å slette alle de gamle bildene på Instagram. Brødrene har planlagt nøye for det de kaller en ny epoke. De spiller første live konsert i Harstad denne helgen, og skal deretter besøke forskjellige scener i Norge i sommer.

- Vi har fått ladet batteriene under pandemien, og de er helt overloaded nå! Vi er skikkelig klare, sier Marcus.

Til høsten gir de ut en ny EP og håper å kunne legge ut på en større turné. Og selv om de vil vekk fra barnestempelet, lover de å fortsatt spille både «Elektrisk» og andre tidligere slagere.

- Ja, vi skal spille de største hitene. Akkurat «Elektrisk» kan vi utenatt, nesten baklengs, sier Marcus.

Når de blir ferdige med videregående seinere i år, er planen å fortsette duokarrieren til begge er gråhåra. Tvillingene har ingen tanker om hva som vil skje om en av dem en dag vil slutte.

- Det har vi aldri tenkt på. Det kommer aldri til å skje, fastslår Martinus.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer