«Jakten på monsterkveita»:

Røper detaljer:
- Mye stang ut

Artist og fiskeguide Bilal Saab inviterer duoen til en skikkelig kveite-revansj. - Bring it on, svarer Lars Lenth.

SELVSIKKER: Bård Tufte Johansen legger ikke skjul på at han kunne vært bedre forberedt. Foto: Field Production / NRK
SELVSIKKER: Bård Tufte Johansen legger ikke skjul på at han kunne vært bedre forberedt. Foto: Field Production / NRK Vis mer
Publisert

NRK-serien «Jakten på monsterkveita» har gjort stor suksess på statskanalen den siste tida. I flere uker bosetter hobbyfisker-kompisene, Bård Tufte Johansen og Lars Lenth, seg langs den øde Meltefjorden i Finnmark.

Med mål om å fange en gigantisk kveite, er det klart at mye kan gå galt.

NRK har også tidligere lagd tv-serier på kompisenes store hobby, fluefiske.

Med fluestang, mangel på båt og null telefondekning kan det stilles spørsmål ved om duoen var godt nok forberedt på seks ukers kveitejakt i ukjent terreng.

Men med varierende pågangsmot og mye humor kommer de seg helskinnet gjennom oppholdet i nord, tidvis med god hjelp fra artist og Bårds utnevnte «konge av kveitefiske», Bilal Saab (24).

INTIMT: Det var enkle kår på øya. Det fikk Lars Lenth kjenne på da han brukte utedoen under en storm. Foto: Field Production / NRK
INTIMT: Det var enkle kår på øya. Det fikk Lars Lenth kjenne på da han brukte utedoen under en storm. Foto: Field Production / NRK Vis mer

Den «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis»-aktuelle Hasvik-mannen har selv tilbrakt noen tusen timer på vannet, og påpeker at det tar tid å skinne som kveitefisker.

- De kunne sikkert stilt bedre forberedt, men de gjorde det beste ut av det, sier Saab.

Selvtillit og dårlige forberedelser

På spørsmål om hvordan 24-åringen synes at duoen klarte seg, sier han at de uten tvil er erfarne fiskere. Men at dét ikke nødvendigvis gir full kveite-pott.

SUKSESS: Bilal Saab synes det er kult at fiske i Finnmark har skapt såpass mye engasjement. Foto: Gorm Kallestad / NTB
SUKSESS: Bilal Saab synes det er kult at fiske i Finnmark har skapt såpass mye engasjement. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

- De er jo legender. Men selv om man er god til å fiske med flue blir det ikke direkte overført til andre metoder. Forskjellen på bruk av flue og agnfisk på kveite er som fugl og fisk, sier Saab.

- Det var mye stang ut, legger han til.

At de med fordel kunne vært bedre forberedt på eventyret de bega seg ut på, er noe både Tufte Johansen og Lenth kan si seg enige i.

- Jeg må innrømme at vi var dårlig forberedt - to idioter fra storbyen som tar seg vann over hodet. Vi lærte at Finnmark ikke er til å spøke med, sier Lenth til Dagbladet.

Makkeren hans kan på sin side tilstå at selvtilliten var litt for høy.

- Jeg sa til regissøren at vi kom til å få så store mengder med kveite at det ikke skulle bli noen problemer, sier Tufte Johansen.

Allsang og gode vibber

I løpet av den første tida må mye av fiskingen foregå fra land. Tufte Johansen og Lenth har bare en liten trebåt å rutte med, som ifølge deres egne ord «lekker som en sil».

SKØYER: Selv om det ble flere tunge dager til sjøs, var det fortsatt tid til sprell om bord båten. Foto: Field Production / NRK
SKØYER: Selv om det ble flere tunge dager til sjøs, var det fortsatt tid til sprell om bord båten. Foto: Field Production / NRK Vis mer

Men noe flaks har de med seg, når Tufte Johansen tilfeldigvis finner en rosa og velfungerende motorbåt på andre siden av knausen.

Under innspillingen får Tufte Johansen og Lenth problemer med batteriet på båten, og må ro inn til Hasvik med trebåten for å skaffe et nytt. På veien dukker Saab opp til unnsetning med fiskebåten sin.

Artisten var på vei ut for å sjekke hvordan de hadde det, da han fant dem roende til havs.

- De hadde det jo ikke så bra, så da tok vi en tur ut med båten. Vi fikk mye kveite på turen, mye mer enn de viste på skjermen, tydeliggjør finnmarkingen.

Utflukten ble fylt med mye sprell og moro for de tre om bord.

- Det var noe spesielt med stemningen da vi freste ut. Alle sang med til alle mulige slags sanger på anlegget. Det var god stemning, for å si det mildt, sier han.

Artisten har mange gode minner fra båtturen med NRK-profilene.

- Det er umulig å unngå allsang når man har «Rosanna» av Toto på anlegget. Det var veldig gøy, sier Saab.

Høye seertall

Første episode av nysatsingen ble sett av totalt 492 000 i løpet av helgen.

- Episoden har svært gode tall, med rundt en halv million seere allerede. Generelt ser vi at trenden fortsetter med at stadig flere strømmer innholdet i NRK TV, sa mediesjef i NRK, Arne Helsingen, til Dagbladet mandag.

HER GÅR DET GALT: Både Bård Tufte Johansen og Trond Fausa Aurvåg ble sendt til legevakten med hundebitt i «Klovn til kaffen». Video: TV Norge Les hele saken her: http://www.dagbladet.no/kjendis/67436135 Vis mer

- Herre min hatt. Når man lager sakte-TV blir man usikker. Men jeg har aldri fått så mange meldinger, sier Tufte Johansen, som er overveldet over den gode responsen.

Da flere ting ikke gikk etter planen, var det også vanskelig å se for seg resultatet.

- Vi dro hjem med klump i magen fordi vi ikke trodde det skulle bli noe bra, sier programlederen.

Byr på omkamp

Saab er på ingen måte sjokkert over suksessen, men legger ikke skjul på at det er stas å se at fiske i Finnmark fanger såpass mange seere.

- Det er veldig gøy. Jeg tar av meg hatten for et kult program, sier han.

PLASK: Lars Lenth og Bård Tufte Johansen havnet i flere uheldige situasjoner under innspilling. Foto: Field Production / NRK
PLASK: Lars Lenth og Bård Tufte Johansen havnet i flere uheldige situasjoner under innspilling. Foto: Field Production / NRK Vis mer

«Maskorama»-vinneren gleder seg til å se hva som blir det neste.

- De fikk ikke de største fangstene, men jeg satser på at det blir en revansj. De har en invitasjon tilbake for å prøve noe skikkelig, sier Saab.

Verken Lenth eller Tufte Johansen er beskjedne på tanken om å utfordre kveitelykken på nytt. Sistnevnte har allerede fått en melding fra Saab.

- Vi har lufta tanken om en revansj-episode. Da blir det Bilal som får press på seg for at jeg skal få kveite. Vi får se om han takler det, sier Tufte Johansen.

- Jeg føler vi har noe å hevne. Bring it on, sier Lenth.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer