I hardt vær: Stormen mot Fredrik Skavlan etter forrige ukes intervju med Camilla Henemark tiltar i styrke.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I hardt vær: Stormen mot Fredrik Skavlan etter forrige ukes intervju med Camilla Henemark tiltar i styrke. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Røper et nedsettende menneskesyn

Mer Skavlan-refs etter grilling av svenskekongens påståtte elskerinne.

Programleder Frederik Skavlan er i hardt vær etter forrige ukes intervju med svenske Camilla Henemark, artist, samfunnsdebattant og kong Carl Gustafs påståtte elskerinne.

I går fikk talkshow-verten hard medfart av Svenska dagbladets kommentator Kristin Lundell, som mente hele programmet burde legges ned, og at Skavlan forsøkte å redusere Henemark til kun en kongelig elskerinne.

Mer refs I dag er det den svenske forfatteren Unni Drougge som legger bredsida til, i et debattinnlegg med tittelen «Skavlans spørsmål til Henemark røper et nedsettende menneskesyn».

- Henemark har mørk hudfarge, hun har kjempet med misbruksproblemer, psykiske lidelser og sosial stigmatisering. Hun har redegjort for vidløftige erotiske eventyr og — hun er kvinne, skriver Drougge og mener at det samlet devaluerer Henemarks menneskeverd i offentligheten.

- Det viser seg gjennom en rekke løse antakelser som skinner gjennom i spørsmålene hun til stadighet må besvare, skriver forfatteren.

- Hjerteløst og ufølsomt Drougge er opprørt over at det er Henemark som stilles til ansvar for kjente menns antatte utroskap.

- Det virker stort sett tillatt for en journalist å hjerteløst og ufølsomt grafse i et annet menneskes åpne sår. Man har tydeligvis rett til å opptre grenseløst mot den som selv er grenseløs, jamfør oppfatningen om at en prostituert ikke kan bli voldatt, skriver hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun skriver også at Skavlans spørsmål sikkert ikke var ment å være nedsettende, men viser til Lundells krasse kronikk om intervjuet.

- Når Sveriges favorittnordmann intervjuer Henemark er han samtidig ikke det minste interessert i å høre om noe viktig fra hennes liv.

Ikke meningen å henge ut Skavlan Aftonbladet har i kveld snakket med Drougge om debattinnlegget, og hun påpeker at det ikke er et forsøk på å henge ut Frederik Skavlan, men at han eksemplifiserer et større problem i mediene.

- Spørsmålene han stilte var ugjennomtenkte og hjerteløse, sier hun til Aftonbladet.

Dagbladet har i kveld forsøkt å komme i kontakt med Fredrik Skavlan gjennom hans produksjonsselskap og NRK, men har ikke lyktes.

NRK ønsker ikke å kommentere saken, og viser til hva de sa om Kristin Lundells kronikk i går.

- Som for alle andre programmer hører vi på folks meninger og evaluerer våre program. Vi er i tett dialog med Skavlan rundt de redaksjonelle valgene, sa TV-sjef Arne Helsingen til Dagbladet i går.

Skavlan-gjest: Carl Gustafs påståtte elskerinne Camilla Henemark. Foto: David Sica / Stella Pictures
Skavlan-gjest: Carl Gustafs påståtte elskerinne Camilla Henemark. Foto: David Sica / Stella Pictures Vis mer