- Røper et nedsettende menneskesyn

Mer Skavlan-refs etter grilling av svenskekongens påståtte elskerinne.

I hardt vær: Stormen mot Fredrik Skavlan etter forrige ukes intervju med Camilla Henemark tiltar i styrke.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I hardt vær: Stormen mot Fredrik Skavlan etter forrige ukes intervju med Camilla Henemark tiltar i styrke. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Programleder Frederik Skavlan er i hardt vær etter forrige ukes intervju med svenske Camilla Henemark, artist, samfunnsdebattant og kong Carl Gustafs påståtte elskerinne.

I går fikk talkshow-verten hard medfart av Svenska dagbladets kommentator Kristin Lundell, som mente hele programmet burde legges ned, og at Skavlan forsøkte å redusere Henemark til kun en kongelig elskerinne.

Mer refs I dag er det den svenske forfatteren Unni Drougge som legger bredsida til, i et debattinnlegg med tittelen «Skavlans spørsmål til Henemark røper et nedsettende menneskesyn».

- Henemark har mørk hudfarge, hun har kjempet med misbruksproblemer, psykiske lidelser og sosial stigmatisering. Hun har redegjort for vidløftige erotiske eventyr og — hun er kvinne, skriver Drougge og mener at det samlet devaluerer Henemarks menneskeverd i offentligheten.

- Det viser seg gjennom en rekke løse antakelser som skinner gjennom i spørsmålene hun til stadighet må besvare, skriver forfatteren.

- Hjerteløst og ufølsomt Drougge er opprørt over at det er Henemark som stilles til ansvar for kjente menns antatte utroskap.

- Det virker stort sett tillatt for en journalist å hjerteløst og ufølsomt grafse i et annet menneskes åpne sår. Man har tydeligvis rett til å opptre grenseløst mot den som selv er grenseløs, jamfør oppfatningen om at en prostituert ikke kan bli voldatt, skriver hun.

Hun skriver også at Skavlans spørsmål sikkert ikke var ment å være nedsettende, men viser til Lundells krasse kronikk om intervjuet.

- Når Sveriges favorittnordmann intervjuer Henemark er han samtidig ikke det minste interessert i å høre om noe viktig fra hennes liv.

Ikke meningen å henge ut Skavlan Aftonbladet har i kveld snakket med Drougge om debattinnlegget, og hun påpeker at det ikke er et forsøk på å henge ut Frederik Skavlan, men at han eksemplifiserer et større problem i mediene.

- Spørsmålene han stilte var ugjennomtenkte og hjerteløse, sier hun til Aftonbladet.

Dagbladet har i kveld forsøkt å komme i kontakt med Fredrik Skavlan gjennom hans produksjonsselskap og NRK, men har ikke lyktes.

NRK ønsker ikke å kommentere saken, og viser til hva de sa om Kristin Lundells kronikk i går.

- Som for alle andre programmer hører vi på folks meninger og evaluerer våre program. Vi er i tett dialog med Skavlan rundt de redaksjonelle valgene, sa TV-sjef Arne Helsingen til Dagbladet i går.

Skavlan-gjest: Carl Gustafs påståtte elskerinne Camilla Henemark. Foto: David Sica / Stella Pictures
Skavlan-gjest: Carl Gustafs påståtte elskerinne Camilla Henemark. Foto: David Sica / Stella Pictures Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer