IPHONE-EVENTYRET: Apple-grunnlegger Steve Jobs med en tidligere Iphone-utgave i 2007. Hele eventyret begynte med et personlig hat mot en Microsoft-sjef. Foto: NTB Scanpix
IPHONE-EVENTYRET: Apple-grunnlegger Steve Jobs med en tidligere Iphone-utgave i 2007. Hele eventyret begynte med et personlig hat mot en Microsoft-sjef. Foto: NTB ScanpixVis mer

Røper grunnen til at Iphone ble til. Steve Jobs hatet en spesiell person intenst

- Hver gang Steve hadde noe med ham å gjøre, kom han tilbake og var forbannet.

(Dagbladet): Historien om utformingen av den originale Iphone-telefonen er overraskende. Det skriver nettstedet Mashable.

Apple-sjef Steve Jobs ville vise konkurrentene hvor «skapet skulle stå».

Denne uken holdt Scott Forstall et foredrag om Iphonens opprinnelse. Forstall arbeidet ved Apples IOS-avdeling under ledelse av Steve Jobs, som døde i 2011, og fortalte om den første touchscreen-prototypen som ble starten på smarttelefonene.

- Forbannet og irritert

- Det hele begynte med at Jobs hadde en bekjent hos Microsoft som han egentlig ikke likte, opplyste Scott Forstall i talen han holdt på en Apple-konferanse tirsdag denne uken.

Hver gang Jobs hadde vært i kontakt med Microsoft-sjefen, var han forbannet og irritert.

- Det hele begynte med at Steve hatet denne fyren på Microsoft intenst. Hver gang Steve hadde noe med ham å gjøre, kom han tilbake og var forbannet, sa Forstall.

- La oss vise dem

Det har alltid vært kniving og motsetninger mellom Microsoft og Apple. At det ikke bare var faglig konkurranse, men nærmest et personlig fiendeforhold som førte til utviklingen av smarttelefonen, har neppe vært kjent.

- La oss vise dem hvordan det skal gjøres, sa Jobs - og det gjorde han, sa Forstall.

Microsoft skulle revolusjonere verden med brett og berøringspenner, men det gikk en faen i Jobs, som hatet berøringspenner. «Vi har ti stykker, fem på hver hånd», skal han ha sagt.

Rett ned i lommen

Det førte til at Jobs samlet sine utviklere og laget et team som skulle utvikle en helt ny type berøringsskjerm - en revolusjonerende teknologi.

Da det var gjort, sa Steve Jobs, ifølge Forstall:

- Tror du at du kan ta den prototypen av et nettbrett og krympe den ned til noe som er lite nok til å ha i lommen? La oss ta brettet og bygge en telefon, sa Jobs.

Resten er historie.

APPLE-HISTORIE: Lars Martin Berg viser fram sine fire Apple-maskiner, hvor den første er fra 1986 og en diskett må brukes for å starte den. Video: Kjell Erik Berg / Lars Martin Berg Vis mer Vis mer