FIKK HJERTEINFARKT: Per Fugelli ble rammet av uhelbredelig kreft, og døde forrige onsdag. I boka «Per dør» forteller han for første gang om kona Charlotte Holst Fugellis hjerteinfarkt, som inntraff i mars. Her er paret avbildet i stua hjemme i Oslo, våren 2016. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FIKK HJERTEINFARKT: Per Fugelli ble rammet av uhelbredelig kreft, og døde forrige onsdag. I boka «Per dør» forteller han for første gang om kona Charlotte Holst Fugellis hjerteinfarkt, som inntraff i mars. Her er paret avbildet i stua hjemme i Oslo, våren 2016. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

Per Fugelli - «Per dør»

Røper i bok etter sin død: Mens Per Fugelli var dødssyk, fikk kona hjerteinfarkt

«Nå aner jeg hvordan Charlotte har det, med en mann som dør og dør i åtte år. Det er greiere å dø selv».

(Dagbladet): Etter å ha levd med kreft i en årrekke, døde Per Fugelli forrige onsdag, 73 år gammel.

Helt til det siste skrev den profilerte legen, samfunnsdebattanten og sosialmedisineren på boka «Per Dør», som utgis av Cappelen Damm denne uka.

I boka, som har et sterkt dagbokpreg, deler Fugelli refleksjoner og beretninger fra hans siste to år på jorda, fra juni 2015 fram til august i år.

I et tekstutdrag datert mars 2017 skriver Fugelli om en opplevelse som hittil ikke er delt med offentligheten: Kona Charlotte Holst Fugelli får hjerteinfarkt mens paret befinner seg på Lyngvær i Lofoten.

«Greiere å dø selv»

Holst Fugelli blir fraktet i ambulansefly til Tromsø sammen med ektemannen, der det blir påvist at hjerteceller dør, uten at noen klar diagnose foreligger.

«Charlotte kan dø. Jeg kan ikke skrive om det. Bare telegrafere. Ordene koster for mye. Nå aner jeg hvordan Charlotte har det, med en mann som dør og dør i åtte år. Det er greiere å dø selv.» skriver Fugelli i «Per dør».

Videre skriver han at en av teoriene bak konas hjertesvikt er at hun lider av broken heart-syndrom, som ifølge Fugelli selv blant annet kan forårsakes av ekstremt stress, som ved «farlig sykdom og død hos en du er glad i».

PÅ LYNGVÆR: Per og Charlotte Fugelli har siden 70-tallet hatt hus på Lyngvær like utenfor Røst, der dette bildet ble tatt i fjor vinter. Det var på Lyngvær paret befant seg da Charlotte fikk hjerteinfarkt i vår. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
PÅ LYNGVÆR: Per og Charlotte Fugelli har siden 70-tallet hatt hus på Lyngvær like utenfor Røst, der dette bildet ble tatt i fjor vinter. Det var på Lyngvær paret befant seg da Charlotte fikk hjerteinfarkt i vår. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

«Skumle spor»

I et nytt tekstavsnitt fra samme måned kommer det fram at Holst Fugellis tilstand er bedret, og at hjerteceller ikke lenger dør. Noen boksider seinere grubler Fugelli over årsaken til konas hjertesvikt:

«Hvem angrep Charlottes hjerte en fredsdag på Lyngvær for en uke siden? Her er mange skumle spor å følge. Ett av dem heter Per. Det er en mulighet for at jeg, ved min tilstand og væremåte, har fått celler til å dø, i det hjertet jeg elsker. Kreft i åtte år. Offentlig syk. Skal snart dø. Charlotte tåler meg og elsker meg, men det vil være mystisk om hun ikke har lagret sorg og frykt. Under broken heart-syndrom brister en demning i binyrene. Stresshormoner bølger mot hjertet. En del av hjertemuskelen blir skadet.

(...)

Hva er det «styrelsen» holder på med? Først gir den meg et indre intravenøsstativ – som gjør meg til herre over liv og død i meg. Så lærer den meg hvordan det er, når den du elsker kan dø.»

Sorgen etter Per

Per Fugelli og Charlotte Holst Fugelli møttes på lørdagsdans på Fredrikke på Blindern, og holdt sammen i over 50 år. I et intervju fra august i fjor, røpet Holst Fugelli at hun falt for ektemannens fantastiske utstråling.

Per Fugelli fikk kreft i 2009. Han ble hyllet for sin åpenhet om livet med sykdommen, og har skrevet både bøker og artikler om sitt forhold til døden.

Siste punktum ble altså satt med «Per dør», som inneholder alt fra betraktninger om Velferds-Norge og et sterkt angrep på Frp og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, til tanker om hjemmedød og «de åtte dødsgledene».

Sistnevnte «gleder» har Fugelli snakket om tidligere, blant annet i et intervju med Dagbladet i februar, der han fortalte om gleden over et sterkere samliv med naturen.

Dagbladet fikk i vinter være med Fugelli-paret til den bitte lille Nordlands-øya Lyngvær ved Røst, der de har hatt sitt hytteparadis siden 70-tallet. I reportasjen snakket Charlotte Holst Fugelli om hvordan hun forholdt seg til mannens diagnose.

«PER DØR»: I februar gjestet Per Fugelli talkshowet Skavlan, der han åpnet opp om de mange behandlingene han har fått gjennom de siste åtte åra. I tillegg snakket han om boka «Per dør», som kommer ut denne uka. Video: NRK Vis mer Vis mer

- For Per er det en sorg å vite at han dør fra alt han er glad i, men for meg er det en sorg å tenke på at jeg må fortsette uten Per. Det ligger i bakhodet når vi er her. Men man kan ikke tenke på det hele tiden, sa hun den gang.

Døde på Jæren

Per Fugelli døde på Orre på Jæren, med sine nærmeste rundt seg.

- Orre er et godt sted å være i siste akt - i et fredsrom, i et naturrom, med den lille flokken min, skrev han i et brev til Dagbladet i sommer.

Utdragene fra «Per dør» er publisert med tillatelse fra Cappelen Damm.

Dagbladet har vært i kontakt med Charlotte Holst Fugelli via sønnen Aksel Fugelli. Hun er kjent med at Dagbladet skriver om hjerteinfarktet hennes, men ønsker ikke å utdype det som står i boka.

Aksel Fugelli ønsker ikke å uttale seg om morens sykdomshistorie, men opplyser overfor Dagbladet at hun i dag er frisk.

Live-published photos and videos via Shootitlive