Roper varsku i ny bok: Ungene kan ta skade av digital kommunikasjon

Vitenskapsjournalist Bjørn Vassnes har gjennomgått forskningen.

HEMMES: Bjørn Vassnes er en erfaren forskningsjournalist med bakgrunn fra NRK. Etter å ha tatt for seg siste nytt innen psykologi og  hjerneforskning mener han å kunne slå fast at barns utvikling hemmes av overdreven bruk av digital kommunikasjon. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
HEMMES: Bjørn Vassnes er en erfaren forskningsjournalist med bakgrunn fra NRK. Etter å ha tatt for seg siste nytt innen psykologi og hjerneforskning mener han å kunne slå fast at barns utvikling hemmes av overdreven bruk av digital kommunikasjon. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I den ferske boka «Homo digitalis» bruker vitenskapsjournalist Bjørn Vassnes lærdommen fra tidligere teknologirevolusjoner samt ny viten innen hjerneforskning og psykologi for å finne ut hvordan bruken av digitale dingser og nettbasert kommunikasjon påvirker oss mennesker.

Konklusjonen er ikke hyggelig for nettentusiaster og gadgetelskere - og direkte uhyggelig for dem gir ungene fritt leide til å underholde seg selv med nettbrett og smarttelefoner.

- Jeg er ingen teknologipessimist og kunne ikke skrevet denne boka uten Google. Men den totale effekten av de digitale hjelpemidlene er skremmende og grunn til å advare mot, mener Vassnes.

Økt konfliktnivå Ifølge ham fortrenger den digital kommunikasjonen tradisjonelle samtaler ansikt til ansikt, og når Ipader brukes helt ned i barnehagealder mister den oppvoksende slekt grunnleggende trening i hvordan man forholder seg til medmennesker. Et økt konfliktnivå kan bli resultatet.

- Det har gått så langt at personellet på fødestuer nå advarer mot at det første nyfødte barn ser, ikke er foreldrenes øyne, men en kameralinse på en telefon som skal dokumentere fødselen på Facebook. Og flere steder finnes det skoler som har lagt ned mobilforbud også i friminuttene, og opplever at det blir færre konflikter av det, sier Vassnes, som skriver om vitenskap i Klassekampen og har bakgrunn fra blant annet Morgenbladet og NRK, der han i sin tid var med på å etablere «Schrødingers katt».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer