DEBATT

Menneskeverd og miljøbevegelsen:

Ropstad er gnien på kjærlighet

Mennesker er dyr. Vi har en egenverdi som er ukrenkelig. Samtidig har andre levende vesener på planeten også en egenverdi som bør anerkjennes.

EN TRUSSEL? Kanskje er det sant at disse ideene er en trussel mot deres form for kristendom. Det er i tilfelle ikke noe samfunnsproblem, skriver Trædal om Krf-leder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix
EN TRUSSEL? Kanskje er det sant at disse ideene er en trussel mot deres form for kristendom. Det er i tilfelle ikke noe samfunnsproblem, skriver Trædal om Krf-leder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Kjell-Ingolf Ropstad har levert et angrep på miljøbevegelsen som er så forvirrende og forstokka at det omtrent bare er Vebjørn Selbekk som ser ut til å støtte det. Grunnpoenget er tydeligvis at hvis man kjemper for dyrenes egenverdi, så betyr det også at man ønsker å redusere verdien på mennesker.

Eller for å formulere det med Ropstads ord: Miljøbevegelsen argumenterer for «en total avvisning av at mennesker har en iboende egenverdi.» Han påstår også at miljøbevegelsen er for en ettbarnspolitikk. Dette er noe «mange kommer med», mener Ropstad, uten å vise til noen eksempler.

MDG støtter det i alle fall ikke, og jeg kjenner ikke til noen seriøse stemmer i miljøbevegelsen som går inn for det.

Pussig nok er frykten for at dyr og mennesker skal bli likestilte, utbredt i regjeringa. Landbruksminister Olaug Bollestad har uttalt at «likestilling av mennesker og dyr er den største trusselen mot landbruket». Som om det ikke er mulig å øke respekten for dyrs egenverdi uten å avskaffe alt dyrehold, og som om det ikke er mulig for bønder å produsere mat og tekstiler fra planter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.