Debatt: KrF

Ropstad støttet meg da jeg kom ut av skapet i KrF

Jeg var forferdelig nervøs, på grensen til redd, for hva som kom til å skje.

ROPSTAD ER INGEN MØRKEMANN: Jeg kjenner meg ikke igjen i bildet som nå har blitt skapt av mine tidligere partikolleger, skriver Hanne Marie Frostlid. Foto: Astrid-Therese Theisen
ROPSTAD ER INGEN MØRKEMANN: Jeg kjenner meg ikke igjen i bildet som nå har blitt skapt av mine tidligere partikolleger, skriver Hanne Marie Frostlid. Foto: Astrid-Therese TheisenVis mer
Meninger

I 2009 kom jeg ut av skapet som lesbisk. Jeg er kristen og var på den tiden godt i gang med prestestudier ved Det teologiske Menighetsfakultet (MF). Jeg var også sterkt engasjert politisk i Kristelig Folkeparti (KrF) og ungdomspartiet Kristelig Folkepartis ungdom (KrFU).

Det er ingen hemmelighet at disse arenaene som jeg var tilknyttet har veldig kjipe historier på hvordan skeive har blitt behandlet. Dette gjelder både utforming av politikk (KrF) eller tro (MF), og hvordan skeive mennesker med verv eller stilling har blitt behandlet.

Jeg var derfor forferdelig nervøs, på grensen til redd, for hva som kom til å skje når jeg skulle «komme ut av skapet» på disse arenaene. For meg var det nemlig ikke et tema å leve i skjul med min legning, og som kristen var jeg helt klar på at det å være homofil ikke var (og er) en synd. For at jeg kunne fortsette å jobbe for KrFs politikk måtte jeg kjenne på at jeg også kunne leve sant med min legning!

To av de første menneskene jeg fortalte at jeg var lesbisk, var daværende leder og nestleder i KrFU, Kjell Ingolf Ropstad og Elisabeth Løland. Fra dag en fikk jeg full støtte og det var selvsagt at jeg skulle få fortsette mitt politiske engasjement! Ikke på tross av min legning, den hadde faktisk ingenting å si, men på grunn av hva jeg kunne bidra med!

Ropstad og Løland har også senere stått ved min side når jeg har møtt på diskriminering i eget parti eller på andre politiske arenaer. Både Ropstad og Løland har vært med på å skape rom i partiet for politisk engasjement, uansett legning eller seksuell identitet.

Jeg kjenner meg derfor ikke igjen i bildet som nå har blitt skapt av mine tidligere partikolleger - at de er mørkemenn/kvinner. Dette bildet har media, blant annet Klassekampen, vært med på å bidra sterkt til.

Et slikt fokus fordummer samfunnsdebatten og skaper forakt for dyktige politikere. Et slikt fokus bidrar til å skape mer avstand, fremmedgjøring og hat mellom mennesker. I disse dager, hvor vi lever med ekstremisme, rasisme og statsledere som er mer opptatt av makt enn å skape fred, er det enda viktigere å skape en god og ryddig samfunnsdebatt.

Dette starter på vår egen hjemmebane, i norsk politikk! Det er derfor på høy tid at media, politikere og andre stemmer som bidrar i samfunnsdebatten, går i seg selv. La oss diskutere sak og ikke tillegge mennesker holdninger eller meninger de ikke har. La respekten for meningsmotstandere være en bærebjelke.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.