Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Oscar-utdelinga 2018

Ropte opp feil vinner. Derfor skjedde tidenes Oscar-tabbe

«La La Land»-gjengen var i gang med feiringa. Så innså arrangørene fiaskoen.

SKANDALE: Det var skuespiller Faye Dunaway, sammen med Warren Beatty, som annonserte at «La La Land» hadde stukket av med prisen. Oscar-statuetten skulle egentlig gått til «Moonlight». Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag går Oscar-utdelinga av stabelen for 90. gang.

  • Se lista over årets nominerte her!

Forhåpentligvis har arrangørene lært noe etter fjorårets filmfest. Da var det nemlig én ting alle snakket om i etterkant: Feil film ble annonsert da den gjeveste prisen skulle deles ut.

Prisutdelerne Faye Dunaway og Warren Beatty ropte opp «La La Land» som Årets film, til stor jubel fra salen.

«La La Land»-gjengen entret scenen, og produsent Jordan Horowitz var langt inne i sin egen takketale da han fikk beskjed om at hans film ikke hadde nådd helt opp likevel.

«Moonlight» var nemlig den rettmessige vinneren.

Skandalen var et faktum, og fikk blekket til å sprute hos kulturjournalister verden over. Hvordan kunne dette skje, under verdens mest prestisjefylte filmpris-utdeling?

Brian fikk skylda

Svaret ligger i konvolutten. Beatty hadde nemlig fått med seg feil konvolutt da han gikk ut på scenen sammen med skuespillerkollegaen Dunaway.

Konvolutten Beatty bar, inneholdt navnet til prisvinneren for Årets kvinnelige skuespiller, som gikk til Emma Stone for nettopp «La La Land».

Det var revisorfirmaet PWC, med den betrodde medarbeideren Brian Cullinan i spissen, som fikk skylda for konvolutt-rotet.

Ifølge Hollywood Reporter hadde Cullinan fått beskjed om å holde seg unna sosiale medier under prisutdelinga, men han publiserte likevel en Twitter-oppdatering om Emma Stones Oscar-seier - kort tid før han ga feil konvolutt til Beatty.

PWC la seg umiddelbart langflate, og beklaget overfor alle involverte. Verken Cullinan eller PWC-kollega Martha Ruiz, som sammen hadde ansvaret for å dele ut konvoluttene, får lenger arbeide med Oscar-utdelinga.

«Moonlight»-skuespiller Mahershala Ali sier til Hollywood Reporter at tabben la en stor demper på seieren deres.

- Det føles aldri helt som om vi vant, selv om vi vant, delvis fordi vi var så knyttet til «La La Land»-gjengen. Jeg tror ikke vi kunne være så glade akkurat da. Det var ikke slik det skulle ha vært.

Dagbladets Inger Merete Hobbelstad skrev i en kommentar at «et stort karriereøyeblikk var spolert», både for «La La Land»- og «Moonlight»-gjengen.

Mystisk smil

Ryan Gosling ble avbildet med et lurt smil om munnen da Oscar-skandalen var et faktum. I et intervju noen uker seinere, fortalte «La La Land»-skuespilleren historien bak smilet.

Da prisutdeling-kaoset sto på som verst, og menn med hodetelefoner entret scenen, trodde nemlig Gosling at en nødsituasjon hadde oppstått.

- Jeg ble så letta da jeg skjønte hva det egentlig handlet om. Derfor begynte jeg å le, forklarte skuespilleren.

HER SKJER DET: Faye Dunaway leser opp «La La Land» som vinner av Årets film. Foto: NTB Scanpix
HER SKJER DET: Faye Dunaway leser opp «La La Land» som vinner av Årets film. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Warren Beatty sa i et intervju i fjor at han ikke hadde noen forutsetninger for å skjønne at han hadde fått feil konvolutt, før han faktisk sto på scenen.

- De ga meg feil konvolutt, og jeg fikk ikke lov til å åpne konvolutten før jeg sto på scenen, sa skuespillerveteranen.

Mens Beatty var den som åpnet konvolutten, var det Faye Dunaway som leste opp vinneren.

UNNSKYLD: Her ber en ydmyk og Warren Beatty om unnskyldning for den gigantiske tabben, da «La la land» ble utropt som vinner av prisen for årets beste film istedenfor «Moonlight». Video: CNN Vis mer Vis mer

Dunaway sa i fjor vår at hun følte seg veldig skyldig, og at hun i ettertid tenkte at hun kunne ha gjort noe for å unngå tabben.

- Hvorfor så jeg ikke Emma Stones navn på toppen av kortet? sa skuespilleren fortvilet.

- Takk gud!

Steve Harvey, komikeren og programlederen som to år tidligere skapte overskrifter da han annonserte feil vinner av Miss Universe, har også uttalt seg om Oscar-fadesen.

Harvey opplevde nemlig at han selv «slapp av kroken» etter å ha blitt latterliggjort i flere år, og sier følgende til Hollywood Reporter:

- Oscar-utdelinga er Hollywoods største kveld, og da de gjorde tabben, tente jeg en sigar, drakk et glass whisky og feiret. Jeg var fri! Takk gud!

- DET VAR MIN FEIL, DET STOD PÅ KORTET: Programlederen fra Miss Universe 2015 beklaget seg etter å ha lest opp Colombia som årets vinner. Video: Reuters Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!