Rørende familieportrett

«Blod og ære» er et usminket portrett av team Klemetsen, en av Norges mest omtalte idrettsfamilier.

FILM: «Boksing er avslørende.», sier «Big» John Klemetsen i åpningen av dokumentarfilmen «Blod og Ære».

«Når du står der i ringen blir det avslørt hvem du er», hører vi ham si, mens et gammelt videoopptak av sønnen, Ole Klemetsen, ruller over lerretet.

I videoen danser «Lukkøye» i ringen. Han svinger nådeløse slag mot motstanderen. Svetten renner. Publikum jubler.

«Det blir avslørt hemmeligheter du ikke visste om.», sier Big John.

Og vi vet fremdeles lite om at det er hans hemmeligheter som skal avsløres. At det er Big John som står der naken, når filmen er slutt og rulleteksten begynner.

Gullgruve

Da regissør Håvard Bustnes oppdaget at familien Klemetsen satt på 60 kilo med filmmateriale fra Ole Klemetsens karriere, gikk det opp for ham at han hadde funnet en gullgruve. «Blod og ære» kunne aldri blitt den unike filmen den er, hvis det ikke var for gamle, private opptak. Samtidig har Håvard Bustnes og klipper Anders Teigen behandlet videomaterialet på en respektfull måte, og filmskaperne har laget et underholdende, rørende og interessant portrett av familien Klemetsen, en film der kameraet aldri føles i veien, men der både Ole og John Klementsen opptrer ærlig og oppriktig både overfor hverandre og mot filmskaperen.

En av filmens mest talende scener er når kameraet er rettet mot familien, samlet i sofaen foran gamle familieopptak. Opptaket er over. En diskusjon utarter seg over hvorvidt de skal være stolte av sin nyoppdagede taterbakgrunn. Og Bustnes lar båndet gå akkurat lenge nok til å fange sekvensen der de hver for seg henfaller i taust grubleri. Nydelig.

Amputasjon

Ole «Lukkøye» Klemetsen var på 90-tallet en av landets mest omtalte idrettsmenn. På godt og vondt. Han var et sjeldent talent. En vinner. Noe annet var utelukket. Big John tillot ikke tap.

Filmen inneholder opptak fra den gang da, fra nålvekt til lett tungvekt, fra uskyldig barneskolealder, til kuttede lepper, tomme kontoer og knuste verdensmesterdrømmer - og til dagens situasjon som omreisende spellemenn.

Ole Klemetsens historie er unik. Boksing er en av verdens eldste og mest utbredte idretter. Det er en rå og hardtslående idrett, både i og utenfor ringen. Det er en idrett der pyser ikke hører hjemme.

«For folk som ser på vil det nok fortone seg som om jeg var altfor hard», sier Big John Klemetsen. Som innrømmer at det var han som presset sønnen til å amputere fingeren, etter en «arbeidsulykke». En mulig helbredelsesprosess ville tatt ett år, og stoppet videre karriere. «Så vi ofra fingeren», sier Big John. Vi ofra fingeren.

Kunne nådd lenger

Filmen beskriver en far som vil mye for sin sønn og med sin sønn. Kanskje for mye. Filmen setter spørsmålstegn ved en foreldres påvirkning og makt. Det er blitt hevdet og blir hevdet at Ole Klemetsen kunne nådd lenger uten sin far, patriarken og entertaineren, ringside. Men kunne han egentlig det? Filmen forteller også om en familie som er ekstremt sterkt knyttet til hverandre.

«Var det noe vi kunne gjort annerledes? Kunne du bestemt litt du også?», spør Big John gråtkvalt sin sønn, mot slutten av filmen. Han er bekymret for hvordan Ole skal klare seg alene.

Ole Klemetsen, som er mest bekymret og opptatt av helsen til sin kreftrammede far og mentor, ser ham i øynene og svarer: «Skal vi liksom være etterpåkloke nå?»