Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rørende hyllest til mor

Jonas Gardell er tilbake med et fargerikt og bredt portrett av moren, som forsvant så altfor tidlig inn i demenståka.

MULTITALENT: Jonas Gardell er svensk komiker og forfatter, og for mange kjent for den hjerteskjærende trilogien «Tørk aldri tårer uten hansker». Foto: NTB SCANPIX
MULTITALENT: Jonas Gardell er svensk komiker og forfatter, og for mange kjent for den hjerteskjærende trilogien «Tørk aldri tårer uten hansker». Foto: NTB SCANPIX Vis mer

«Til minne om betingelsesløs kjærlighet»

Jonas Gardell

5 1 6
«Murstein med tyngde og letthet»
Se alle anmeldelser

Det at folka vi har rundt oss en gang skal dø, er unektelig vondt og rart å tenke på for de fleste. Men så er det noen mennesker som er så livskraftige og energiske at det oppleves som fullstendig uvirkelig at akkurat disse en gang skal være borte. Fraværet blir ekstra merkbart når kontrasten mellom liv og død er så stor.

Jonas Gardell, som mange husker fra den hjerteskjærende trilogien «Tørk aldri tårer uten hansker», er endelig romanaktuell igjen. Nå har han viet en helstøpt murstein til mammaen sin, Ingegärd Gardell, som i likhet med resten av forfatterens familie beholder navnet sitt i romanen.

Glad og kristen

Ingegärd kommer fra en sterkt troende baptistslekt, og jeg ser for meg at dystre kontraster mellom gudsfrykt og virkelighet, som for eksempel at yngstebarnet Jonas er homofil, skal ta mye plass i boka. Men slik blir det ikke. Bibelen og salmesang gjennomsyrer alle de 600 sidene, men her møter vi en kvinne som er geskjeftig og gladkristen på en positiv og forfriskende måte. Mammaen representerer lyset i barndommen, mens den mutte og etter hvert totalt fraværende pappaen Bertil er som en mørk og mystisk skygge. Da er det ikke enkelt for Jonas og de tre søsknene hans å overvære at mammaen forsvinner inn i demenståka, mye tidligere enn hun burde.

Familien tilbringer hver sommer lange strekk på sitt paradis, Kosterøyene ved Strømstad. Store deler av boka foregår på vei dit, og her blir det særlig tydelig hvor mange nivåer teksten har.

Vi er i familiens Opel med fire bilsyke, knuffede unger og en gretten pappa, samt Ingegärd som har overpakket bilen med blant annet urinstinkende potter. Den eneste formen for underholdning de tillater seg på den lange turen er å telle røde biler, for baptister «hører ikke på radio mens vi kjører!».

Her får derimot vi som lesere radiolignende underholdning i form av en fortellerstemme som bryter inn og tar oss med på lange reiser i slektstrærne på begge sider. Det er både lærerikt og morsomt, og det vitner om en forfatter med solid erfaring og nok selvtillit til å eksperimentere med teknikkene. Dette foregår hele boka gjennom, og etter hvert legger jeg ikke lenger merke til sprang mellom preteritum og presens og tredjepersons- og jeg-forteller, det bare skjer helt sømløst. Slik veksler Gardell mellom nærhet og avstand på nøyaktig den måten teksten trenger.

Latter og tårer

Det er ikke bare historieleksjonene som er morsomme, det er mye humor ellers også, noe som selvsagt ikke er uventet når forfatteren også er komiker. Kanskje ler vi lettere, av lettelse, nærmest, når tematikken er vond. Tittelen på romanen er hentet fra inskripsjonen til Ingegärds gravstein, og det er jo til å gråte av.

Det er vel på sett og vis meningen at vi skal ta den betingelsesløse kjærligheten for gitt, men den er likevel den vondeste å miste.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling