Røros rocker

RØROS (Dagbladet): «Det brinner en Eld», som har premiere lørdag, er et musikkspill med store ambisjoner: Rockemusikalen om den svenske invasjonen i Trøndelag i 1718 skal bli like godt kjent som Olsokspelet på Stiklestad. Det har teaterentusiastene på Røros vedtatt.

I år er det tredje gang det braker løs ved slagghaugene i gruvebyen, med millionbudsjett og minimalt med offentlig støtte.

- Stykket er mitt livsverk, forteller manusforfatter og komponist, bokhandler Arnfinn Strømmevold - alias fotsoldat Per Åke Lund.
På friluftsscenen står han sammen med alle byens amatørskuespillere, i rollen som Karl XIIs karolinerhær. Den dramatiske historien handler om krigens vanvidd: Generalløytnant De la Barre truer med å svi av staden.

Sammen med Bertil Reithaug skrev Arnfinn Strømmevold den første versjonen av «Det brinner en Eld» allerede for tjue år siden. Forfatterne lot seg inspirere av Lloyd Webber-suksessen «Jesus Christ Superstar».

Nylansert

Etter fire framføringer gikk det nedenom og hjem. Men drømmen om en rockemusikal - om Røros, på Røros - slapp aldri taket. I ny og bearbeidet versjon ble stykket lansert igjen for fire år siden. Nå var tida moden, viste det seg.

Stykket spilles på svensk - noe som har medvirket til stor interesse for «Det brinner en Eld» i Sverige. Men årlige oppsetninger klarer ikke teateramatørene på Røros å få til.

- Det blir nok hvert annet år. Det er for hardt for oss å sette det opp hvert år. Det krever så mye folk, sier Strømmevold.

Proff hjelp

Gode kritikker og godt billettsalg i 1996 og 1994 gjør at det i år er forventning om 6000 tilhørere - de fleste tilreisende. Nærmere ti prosent av Røros' befolkning er i sving - på og bak scenen.

Røros kommune har gått inn med 50000 kroner, og private sponsorer har støttet med det dobbelte. Resten av millionen det koster, skal publikum betale.
Rulle Smit er den profesjonelle regissøren som holder orden på troppene. Jannicke Ebbing er scenograf, og det er også engasjert fagfolk til å ta seg av lyd og lys.

DET BRINNER EN ELD: Komponist og manusforfatter Arnfinn Strømmevold (til høyre foran) får en trøkk under haka av sønnen Svend Agne. Far og sønn er med i den historiske rockemusikalen "det brinner en Eld" som har premiere på Røros lørdag.