<strong>BEVEGET:</strong> Dronning Margrethe tørker en tåre mens barnekoret synger «Vi ere en nasjon vi med». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEVEGET: Dronning Margrethe tørker en tåre mens barnekoret synger «Vi ere en nasjon vi med». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Rørt dronning Margrethe måtte tørke en tåre

Barnekoret som sang under grunnlovsfesten på Eidsvoll gikk rett til hjertet på dronning Margrethe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EIDSVOLL/OSLO (Dagbladet):

Rett før klokka sju ankom de kongelige Eidsvoll med tog, og fortsatte mot Eidsvollsbygningen i bil.

Litt senere steg de tre regentene kong Harald, kong Carl Gustaf og dronning Margrethe ut av bilen, til høytidelige trompetfanfarer, mens tusenvis av mennesker klappet og vinket. Politiet har på forhånd finkjemt ruta de kongelige skal gå, med bombehunder.

<strong>HER ER DE:</strong> Her ankommer Kong Harald og dronning Sonja, fulgt av dronning Margrethe og prins Henrik av Danmark, kong Carl Gustaf og dronning Silvia av Sverige og kronprins Hakon og kronprinsesse Mette-Marit det offisielle hovedarrangementet under Grunnlovsjubileet, sammen med stortingspresident Olemic Thommesen (t.h.) Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HER ER DE: Her ankommer Kong Harald og dronning Sonja, fulgt av dronning Margrethe og prins Henrik av Danmark, kong Carl Gustaf og dronning Silvia av Sverige og kronprins Hakon og kronprinsesse Mette-Marit det offisielle hovedarrangementet under Grunnlovsjubileet, sammen med stortingspresident Olemic Thommesen (t.h.) Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Anslagsvis 16-20000 mennesker har kommet til Eidsvollsbygningen i det vakre vårværet. Det er et hav av bunader så langt øyet kan se.

For dronning Margrethe ble det en følelsesladet aften. Da barnekoret sang «Vi ere en nasjon vi med» måtte hun tørke bort en tåre.

Regenter i fleng Alle de tre skandinaviske regentene er til stede ved den høytidelige markeringen av grunnlovens 200-årsjubileum i Eidsvoll.

Også kronprinsess Mette-Marit og kronprins Haakon er til stede. Mette-Marit har på seg sitt tredje antrekk for dagen, et enkelt skjørt med en blå jakke.

Hun har tidligere i dag stilt i i Asker-bunad på Skaugum i dag tidlig og i Hardanger-bunad på slottsbalkongen.

Bergen, Bergen Litt før halv sju ankom flere politikere: Utenriksminister Børge Brende og Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland. Og statsminister Erna Solberg med ektemannen Sindre og barna Ingrid og Erik.

Solberg var i godt humør etter å ha vært i hjembyen Bergen, og så fram til enda mer bergenspreg over feiringa.

- Det blir fint nå Sissel Kyrkjebø skal synge Ja vi elsker. Noen bergenske innslag må vi ha, sier Erna Solberg til Dagbladet.

Hun avviser at Branns dårlige resultater la en demper på feiringa i Bergen.

Skandinaviske kongelige Her er planen slik Dagbladet fikk den presentert tidligere i dag:
Kong Harald V av Norge, Kong Carl XVI Gustaf av Sverige og Dronning Margrethe II av Danmark med sine respektive ektefeller ankommer Eidsvoll verk stasjon med tog klokka 18.52. De tre monarkene kjører samme, pansrede bil til Eidsvollsbygningen, der de ankommer klokka 19.00.

<strong>TREDJE ANTREKK:</strong> De kongelige har kommet til 17. mai feiring under 200-års Grunnlovsjubileet på Eidsvoll. Her er kronprinsesse Mette-Marit i sitt tredje antrekk for dagen, og kronprins Haakon. Foto: SCANPIX.

Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
TREDJE ANTREKK: De kongelige har kommet til 17. mai feiring under 200-års Grunnlovsjubileet på Eidsvoll. Her er kronprinsesse Mette-Marit i sitt tredje antrekk for dagen, og kronprins Haakon. Foto: SCANPIX. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

Droning Sonja, dronning Silvia og prins Henrik kommer i bilen bak, og til sist det norske kronprinsparet.

På det tidspunktet har allerede statsministeren og flere av de mest prominente regjeringsmedlemmene, stortingspartienes parlamentariske ledere, en rekke andre høysttående emnetsmenn og ambassadører kommet til plassen der 112 eidsvollsmenn den 17. mai 1814 signerte dokumentet som i dag er verdens nest eldste konstitusjon, etter den amerikanske, og fortsatt ligger til grunn for den moderne, demokratiske staten Norge.

Filippinene representert Hele evenementet, som avrundes med stor, tv-sendt festforestilling og en rekke taler og artistopptredener fra klokka 19.30, følges av journalister fra flere land - hvertfall er Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike, Storbritannia, USA og Filippinene (!) representert i pressesenteret.

Tidligere i dag hadde stortingspresident Olemic Thommessen æren av å bære originaldokumentet inn i Eidsvollsbygningen for første gang siden det ble signert her for 200 år siden.

<strong>BERGENS-FAN:</strong> - Det blir fint nå Sissel Kyrkjebø skal synge Ja vi elsker. Noen bergenske innslag må vi ha, sa Erna Solberg da hun ankom klokka halv sju. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
BERGENS-FAN: - Det blir fint nå Sissel Kyrkjebø skal synge Ja vi elsker. Noen bergenske innslag må vi ha, sa Erna Solberg da hun ankom klokka halv sju. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

Det er Haddy N'jie og Jakob Oftebro som leder festforestillingen. Idrettskjendiser som Bjørn Dæhlie og Gro Hammerseng, professor Frank Aarebrot og sosialmedisiner Per Fugelli er blant dem som deltar med taler. Sissel Kyrkjebø, Ole Paus, Mo, Ingrid Olava og Lido Lido er blant artistene som opptrer.

<strong>CELEBERT:</strong> Generalsekretæren i Europarådet, Thorbjørn Jagland, er blant dem som er til stede på Grunnlovsjubileet i Eidsvollsbygningen. Her er han klokka halv sju sammen med flere andre gjester. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
CELEBERT: Generalsekretæren i Europarådet, Thorbjørn Jagland, er blant dem som er til stede på Grunnlovsjubileet i Eidsvollsbygningen. Her er han klokka halv sju sammen med flere andre gjester. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer