Rørt Førde tok avskjed

En rørt Einar Førde hevet i dag glasset til en siste skål med de ansatte før han mandag overlater sjefsstolen til sin etterfølger.

Farvel, Førde!

Med eksotisk frukt, nidviser samt TV- og radioklipp tok de ansatte farvel med mannen som har ledet NRK i 12 år.

Den avtroppende kringkastingssjefen så ut til å kjempe mot tårene innimellom der han satt iført blå sommerskjorte og lyse bukser. Og gåsehud på bare armer sier vel sitt.

- Ingen kan som dere lage noe som rører selv et råskinn. Jeg orker rett og slett ikke holde en lang tale, sa Førde i sin takketale.

Men latteren satt også løst. På forhånd håpet han på skrå blikk og satire fra de ansatte.

- Jeg ser fram til showet og håper det blir mest sjikane, sa han til NTB.

- Bortkastet hyllest

Og Førde fikk det stort sett som han ville.

- Hylling er ikke bare bortkasta, men også misvisende. Han er en nikkedokke og en løgner, hevdet journalist Linda Eide i et kåseri.

Ifølge programleder for anledningen, Trond-Viggo Torgersen, var det vel 500 medarbeidere som var samlet i kantina i NRK - «messa» - for å se og høre showet til ære for Førde på hans siste dag med NRK-gjengen.

- Her er det over 500 mennesker. Ta det til deg på din siste dag i NRK. Showet er for øvrig sponset av det norske folk, sa Torgersen.

- Synda til jorda

I diverse radioklipp og opptak fra både fra tiden før og etter farge-TV, fikk Førde gjenoppleve diverse av sine egne uttalelser.

Fra tiden som topp-politiker i Arbeiderpartiet, før han ble NRK-sjef, kom han blant annet med følgende hjertesukk: «Personalspørsmål likar eg ikkje». I kampen for fargefjernsyn karikerte han motstandernes synspunkt på følgende måte: «Me får finne oss i at synda er kommet til jorda, men me vil ikkje ha han i fargar».

Men ikke minst fikk han og de ansatte latterkule på latterkule da Trond Kirkvaags utallige imitasjoner av sjefen selv, flimret over skjermene som var plassert rundt i kantina. For øvrig et sted Førde har tilbrakt noen timer i løpet av de siste 12 årene.

Vestlandslefse

- Han er i grunnen beskjeden, men veldig hyggelig, sier Sidsel Rove i kantina.

Hun kan avsløre at Førdes favoritt i lunsjen er en vestlending verdig.

- Han er veldig glad i Vestlandslefsa, smiler hun.

Selv om meningene om Førde er mange og delte, har de aller fleste godt å si om vestlendingen som ble konge på NRK-haugen Marienlyst.

Anne Grosvold sier til NTB at hun mener NRK-sjefen har vært god til å lytte.

- Det skulle man kanskje ikke tro om ham, men han hører godt etter hva du sier. Men det er ingen trist dag. En sjef bør ikke sitte i mer enn 12 år, sier Grosvold.

En siste tåre

Likevel måtte hun felle en tåre da Førde tok farvel.

For etter show og takketale, hevet Førde glasset til en siste skål med de ansatte. Så tuslet han alene bort en av de mange, lange korridorene i NRK-huset, til det som for kun få timer til var hans kontor. Mandag leverer han nøklene til kontoret til John G. Bernander.

(NTB)

Foto: SCANPIX