Rørt over Benedikte

Jens Stoltenberg synes det mest rørende med filmen om ham, «Oljeberget», var «hun vesle jenta fra Mehamn». Men ti år gamle Benedikte Tetlie var ikke til stede på premieren i går kveld.

TROMSØ (Dagbladet): -  Æ kunne jo ha ønska mæ en innbydelse til den derre åpningsgreia. Ja ja, sa Benedikte da Dagbladet ringte hjem til henne og mamma Inger i Finnmark, og fortalte hvilken sentral plass hun har i filmen.

I går kveld ble regissør Aslaug Holm, hennes produsentektemann Tore Buvarp og hovedrolleinnehaver Stoltenberg hyllet etter premieren på Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF).

Mye Benedikte

Men egentlig er det to hovedroller i filmen «Oljeberget».

Du har kanskje sett promoklippet av Jens Stoltenberg på sparkstøtting gjennom Mehamns gater, med Benedikte som passasjer - syngende på Halvdan Sivertsens «Sommerfuggel i vinterland».

I «Oljeberget» er det mye Benedikte. Fem ganger er hun klippet inn, med sin sang og hverdagsbetraktninger.

Da opptakene ble gjort, seinhøstes 2003, var Benedikte ikke fylt åtte år. Nå er hun ti, og husker ikke alt som skjedde. Men måten hun kom med i filmen på, husker hun:

-  Mamma jobbet på hotellet da Aslaug overnattet her i Mehamn. Jeg var med mamma på jobb, og fikk vite at Aslaug lagde film. Jeg foreslo at hun kunne filme meg , siden jeg liker å være foran kamera. Hun sa vi kunne prøve. Så hun filmet masse. Til slutt filmet hun meg sammen med Jens. Vi snakket sammen også, men det kom vel ikke med i filmen. Men jeg fikk autografen hans.

 GLAD OG FORNØYD:  Jens Stoltenberg så i går «Oljeberget» sammen med regissør Aslaug Holm, som i likhet med ham liker spesielt den såkalte «deppescenen»: -  Den sier noe viktig    om lederskap, at det er å tørre å vise alle sine sider. Foto: Kaja Baardsen
GLAD OG FORNØYD: Jens Stoltenberg så i går «Oljeberget» sammen med regissør Aslaug Holm, som i likhet med ham liker spesielt den såkalte «deppescenen»: - Den sier noe viktig om lederskap, at det er å tørre å vise alle sine sider. Foto: Kaja Baardsen Vis mer

Nå gleder Benedikte seg til å se «Oljeberget». Men det kan ta tid:

-  Vi har kinosal her, men ingen som kan snurre film. Han som kan det, er reist fra Mehamn. Så vi må reise til naboplassen, Kjøllefjord.

Ap\'s bøttekott

«Oljeberget» ble godt mottatt i går. Folk lo og gledet seg over små magiske øyeblikk - og et unikt innsyn i «Arbeiderpartiets bøttekott», som Stoltenberg sjøl sa det. Han la til:

-  Der er det aldri noen som har vært med kamera før!

Statsministeren så filmen for aller første gang i går kveld. Etterpå gratulerte han Aslaug Holm og Tore Buvarp.

-  Jeg synes det ble en fin film. Men den handler mer om meg enn jeg var forberedt på. Da jeg ble spurt om å delta i Aslaugs filmprosjekt, sa jeg ja til en film om Norge.

-  Og så ble det veldig mye om deg?

-  Ja, og en del om Norge. Men kanskje mest av alt om hvordan politikk blir til, hvordan makt utøves og forvaltes. Både på godt og vondt, heldigvis.

-  På godt og vondt?

-  Filmen gir et ærlig innblikk. Aslaugs metode gir et unikt innsyn bak de lukkede dører. I begynnelsen trodde jeg at jeg kunne opptre profesjonelt og blidt, og manipulere filmen. Men det var umulig. Når du snakker med Kristin Halvorsen, og du vet at Aslaug ikke forlater rommet før vi selv gjør det - da må ting opp på bordet uansett. Så jeg sluttet fort å bry meg om Aslaug og kameraet hennes.

Tre, seks eller ti?

I filmen diskuterer Stoltenberg og Halvorsen - i forkant av valgkampen - hvor mye de skal bli enige om å love i potten til styrking av kommunepolitikk.

De er enige om at dette problemet må løses, da de tre partiene hver for seg har lovet ti milliarder (Sp), seks milliarder (SV) og tre milliarder (Ap).

-  Hva endte det med til slutt? spurte Dagbladet i går.

-  5,8 milliarder! sa Jens. Og gliste bredt.

-  Er det noe i «Oljeberget» som er regissert?

-  Bare scenen der jeg går i dress og slips over vidda på Finse, lover Jens Stoltenberg.

HJEMME: Benedikte, (10) hjemme i Mehamn i går kveld, samtidig som Jens Stoltenberg og en rekke toppolitikere så filmen på premieren i Tromsø.