Rørt til tårer av rosen

Hans Petter Moland tok til tårene da han mottok de første komplimentene for sin nye film «The Beautiful Country» i går. Etterpå var det fest i Munchs Hus.

BERLIN (Dagbladet): Hans Petter Moland har hatt et hardkjør den siste tida for å få filmen ferdig. Siste hånd på verket ble lagt i Bangkok, og først seint lørdag kveld ankom han og produsent Petter Borgli Berlin med filmen.

Søndag morgen fikk pressen se den, som de aller første, etterfulgt av en pressekonferanse. Seinere på dagen var det verdenspremiere, hvor skuespillerne og resten av de involverte omsider fikk se det endelige resultatet. Da en fransk journalist skrøt av filmen på pressekonferansen, begynte Moland å gråte.

- Det var den aller første komplimenten jeg har fått, og jeg går jo rundt og er veldig nervøs nå. Dette er en svært emosjonell dag for meg, sa Moland seinere.

I går kveld samlet hele gjengen seg for å feire i Munchs Hus i Berlin.

Lite budsjett

«The Beautiful Country» handler om Binh, som lever som et utskudd hos en fosterfamilie på landsbygda i Vietnam fordi han er halvt vietnamesisk og halvt amerikansk. Han legger ut på en lang og farlig reise til Texas for å spore opp sin far.

- Jeg ville lage en vakker, men ikke pen film. Jeg ønsket ikke å glorifisere noe. Dette er en historie ingen av oss egentlig er kvalifisert til å fortelle - vi har ikke opplevd hvordan det er å være flyktning. Jeg har gjort mye research, har lest en mengde tragiske historier, men jeg ville unngå at det ble en melodramatisk og tåredryppende film, sier Moland.

Han hadde et budsjett på fem millioner dollar, i underkant av 35 millioner kroner, å rutte med til innspillingen.

Fokuserte

- Alle gjorde alt så billig som mulig. Vi kunne sikkert trengt en million til, men samtidig førte det at vi hadde såpass lite penger til at vi fokuserte veldig på filmen og historien vi ønsket å fortelle, sier Moland.

Damien Nguyen spiller hovedrollen som Binh.

- Dette har vært en sterk personlig opplevelse for meg. Da jeg var fire, tok min far med seg sin kone, sin mor og sine seks barn og flyttet til USA. Under filminnspillingen var jeg tilbake i Vietnam for første gang siden, og det var et sjokk, med alle lyder, lukter og smaker. Men en fantastisk opplevelse, sier Nguyen. Dette var hans første store rolle, og han spilte mot blant andre Nick Nolte, Tim Roth og Bai Ling.

- Jeg har selv forflyttet meg fra den kinesiske landsbygda til USA, så jeg kjente meg igjen da jeg leste manus, selv om jeg ikke har vært flyktning på samme måte. Jeg håper denne filmen blir vist i asiatiske land, hvor mange har helt urealistiske forestillinger om USA, slik at de forstår at de faktisk har det bedre om de blir hvor de er, sier Ling.

Fikk sjansen

Tim Roth spiller kapteinen på båten som smugler Binh og en rekke andre flyktninger til USA.

- Det var egentlig Harvey Keitel som skulle spille kapteinen, men han kunne ikke, så da fikk jeg sjansen. Jeg likte historien, og rollen var interessant. Stygge gutter får mye mer spillerom og flere interessante rolletilbud enn pene - da er du «fucked» og får bare én type roller, sier Roth, som aldri ser sine egne filmer.

- Jeg så litt av «Planet of the Apes» sammen med ungene, og jeg skal se denne, men ellers, nei. Det sluttet jeg med samtidig som jeg sluttet å lese aviser, sier Roth.

«The Beautiful Country» er med i hovedkonkurransen under årets filmfestival i Berlin. Siste gang det skjedde med en norsk film, var i 1995, med Marius Holsts «Ti kniver i hjertet». To år før var Erik Gustavson på plass med «Telegrafisten», begge produsert av Petter Borgli.

- Det er like spennende hver gang. Men å få til denne filmen har vært et helt liv, det har vært hardt og vanskelig og litt av en reise for oss også, sier Borgli. Prisen for beste film under filmfestivalen i Berlin går til produsentene, så hvis «The Beautiful Country» vinner, er det Borgli og hans medprodusenter som får med seg Gullbjørnen hjem.

Filmen har norgespremiere 12. mars.

<B>GRÅT: </B> Da en fransk journalist roste Hans Petter Molands nye film «The Beautiful Country» på en pressekonferanse i Berlin i går, kom tårene. Skuespilleren Bai Ling måtte trøste den norske regissøren, som har stått på for å få ferdig filmen til konkurransen under filmfestivalen Berlin.