Ros for roser

Varm ungdomsroman om kjærlighet, omtanke og mot.

«Roser fra tribunene» er skrevet for ungdommer. Har man levd noen tiår lenger, er det ingen hindring for å sluke romanen. Den har så mye av det man ønsker seg. En fast og trygg forfatterhånd som forteller om sjokk, sorg og kjærlighet med et lekent sinn.

Toril Brekke kaller hovedpersonen ved det melodiøse navnet Ingela. Navnet kler fortellingens tone - mollstemt, men med klare innslag av et mer muntert toneleie. Ingela skal begynne på ungdomsskolen når sommerferien er over. Det er hun som forteller denne historien. Historien om hvordan alt ble ødelagt. Om han som ødela alt. Men som også gjorde oppveksten hennes til et eventyr. Og om Ulf. Ulf og hestene. Ulf som bestevenninnen er forelsket i, som Ingela derfor ikke kan være forelsket i.

Lys og mørke

Ingela og mamma forskanser seg i sommerhuset når alt raser sammen. Ingen telefoner, ingen brev, minst mulig av slikt de pleide å gjøre før. Det tar tid innen vi får vite hva som er hendt. Ingela vil helst ikke snakke direkte om det, men hun snakker mye om faren sin som hun elsket og kanskje elsker - eller hater? Hun vet ikke. Sammen med moren prøver hun å finne ny grunn under føttene. De to faller stadig, men reiser seg igjen og går støere og støere på en vei som handler om forsoning og tilgivelse. Om at livet har lyse og mørke sider som henger sammen, der det ene ikke utelukker det andre, men kanskje er en del av et hele vi må lære oss å være i.

Ingen jentefnis

Brekke antyder, istedenfor å forklare. Hun gir leseren det åpne rommet man trenger for å puste selv og dikte med. Hun skriver så lett, så lett, men slett ikke lettvint. Som ungdomsroman skiller denne seg ut fordi forfatteren tar ungdommen på alvor, som hele mennesker. Romanen er befriende fri for banale tåpeligheter som gjerne florerer i ungdomslitteraturen. Her er ikke den sedvanlige liksomfrigjorte sexleksjonen, ikke et eneste tåpelig jentefnis og heller ingen stereotype guttekjekkaser. Her er det derimot masse kjærlighet, omtanke og mot. Og kjærligheten er slett ikke bare platonisk.