Ros og ris til «Pionér»

Dykkerthrilleren får blandet mottakelse i Toronto.

<strong>BÅDE OG FOR DYKKERTHRILLEREN:</strong> «Pionér» har allerede sikret seg amerikansk distribusjon, men mottakelsen er ikke like unison og god for Aksel Hennie som da han var i Toronto og presenterte «Hodejegerne». Er er han på premiererødløpere for en drøy uke siden. Foto: Bjørn Langsem
BÅDE OG FOR DYKKERTHRILLEREN: «Pionér» har allerede sikret seg amerikansk distribusjon, men mottakelsen er ikke like unison og god for Aksel Hennie som da han var i Toronto og presenterte «Hodejegerne». Er er han på premiererødløpere for en drøy uke siden. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Regissør Erik Skjoldbjærg har nå gjennomført tre av sine fire festivalvisninger på Toronto International Film Festival (TIFF).

Begeistringen er stor hos publikummerne NTB treffer i Scotiabank-kinosenteret.

- Gode Gud, for en heseblesende thriller! utbasunerer Leslie Hutcheson.

Oljeeventyrets skyggesider - Jeg kan knapt tro at dette er basert på faktiske hendelser, legger hun til.

Også Roy Nearrie og Amy Darling er fornøyd med innblikket de har fått i det norske oljeeventyrets skyggesider.

- Filmen var så bra at jeg nesten ble sjøsyk, sier han.

- Tittelen og temaet er kanskje ikke noe vi nordamerikanere tenner på umiddelbart. Men til sjuende og sist er dette komplekse, gripende saker, sier hun.

«Konspirasjonsklisjeer» Anmelder Allan Hunter i bransjebladet Screen International er noe mer lunken.

Han mener historien og hovedrolleinnehaveren Aksel Hennie vil fenge hjemme, men at mangelen på «Hodejegerne»s «utrolige underholdningsverdi» vil skape begrensninger på bortebane.

- Hennie leverer en overbevisende standhaftig helt, og Skjoldbjærg genererer spenning etter hvert som konspirasjonen drar seg til, skriver Hunter.

- «Pionér»s problem ligger i et uelegant manus som henfaller til konspirasjonsthrillerklisjeer ved hver korsvei, istedenfor å bruke det virkelighetsbaserte stoffet for alt det er verdt, argumenterer han videre.

Utstillingsvindu «Pionér» har allerede sikret seg amerikansk distribusjon. Skjoldbjærg er spent på fortsettelsen.

- I Toronto samles mange av de som betyr noe, særlig i amerikansk filmindustri. Derfor er det et av bransjens største utstillingsvinduer, konstaterer han.

- Det vi kan håpe på, er at det oppstår såkalt «buzz» rundt filmen, sånn at flest mulig vil se den. Jeg opplevde det en gang i tida med min debut «Insomnia». Da kan alt mulig skje.

Fornøyd festivalsjef Sikkert er det at Skjoldbjærg & Co. har en sterk støttespiller i TIFFs kunstneriske leder, Cameron Bailey.

- Det jeg liker ved «Pionér», er at det føles som en internasjonal film laget av nordmenn, sier Bailey til NTB.

- Castet er internasjonalt, anført av Hennie og Wes Bentley. Og emnet den tar opp, er et som mennesker kan forholde seg til, enten du kjenner til norske forhold eller ikke. Det er en film som snakker til verden.

- Hvorfor er TIFF så opptatt av norsk film?

- Det skyldes kvaliteten på, og variasjonen i, produksjonen. Dere har en moden filmindustri som publikummet vårt setter pris på. Det er alltid lystent på å se det siste nye fra Norge.

(NTB)

<strong>REGISSØREN:</strong>  Erik Skjoldbjærg. Foto: Øistein Norum Monsen
REGISSØREN: Erik Skjoldbjærg. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer